Verzet tegen groei van haven Meppel: 'We zijn geen Rotterdam'

De haven van Meppel
De haven van Meppel © Port of Zwolle
De uitbreiding van de haven in Meppel roept de nodige weerstand op bij de lijsttrekkers. In het RTV Drenthe-verkiezingsdebat zeggen zij de nodige bezwaren te hebben, waardoor een grotere haven volgens hen niet kan.
Er wordt bijvoorbeeld gewezen op het toenemende vrachtverkeer door Meppel en de gevolgen voor het milieu. De partijen die wél mogelijkheden zien, hebben eerst nog een zetje nodig om helemaal overtuigd te worden.
Zo is de grootste partij, Sterk Meppel, tegen de havenuitbreiding. "Het kan sowieso niet, want de grond is niet van ons. Daar moet een langjarig traject voor komen willen we die grond krijgen", kijkt lijsttrekker Eduard Annen naar buurgemeente Staphorst, die het gebied in handen heeft. Daarnaast vreest hij voor het effect op de omgeving. "Het is een prachtig mooi stukje natuur daar. Die kan je gebruiken voor recreatie. Het gaat om een stukje Oevers S waar nog nooit een schop in de grond is geweest."

VVD hamert op economisch belang

Dat standpunt leidt tot onenigheid tussen de collegepartijen Sterk Meppel en VVD. Want de liberalen in Meppel zien wel mogelijkheden voor groei, zegt Robin van Ulzen. "Het gaat niet alleen om de Meppeler haven, maar om de haven van Drenthe", hamert hij op het belang voor de hele regio. "Het levert 93 miljoen euro extra toegevoegde economische waarde op. Daar moeten we niet onze ogen voor sluiten."
Collegepartijen Sterk Meppel en VVD lagen met elkaar in de clinch of de haven in Meppel verder mag groeien:
Partijen in Meppel zijn verdeeld: moet de haven kunnen uitbreiden of niet?
Havenuitbreiding Meppel
Meppel heeft plannen om de bestaande haven uit te breiden. Daar is ruimte voor, maar wel op het grondgebied van gemeente Staphorst. De zinnen zijn gezet op Oevers S, een stuk braakliggend grond dat direct aansluit op de huidige industriële haven van Meppel. Het is onzeker of buurgemeente Staphorst dit ook ziet zitten.
Als een havenuitbreiding in kannen en kruiken is, dan is er sowieso nog een obstakel dat overwonnen moet worden. De Natuurbeschermingswacht Meppel heeft namelijk gezegd 'hoe dan ook te gaan procederen'. De organisatie vreest voor aantasting van de natuur, bijvoorbeeld voor het Natura2000-gebied Weerribben-Wieden.

'Meppel haven van heel Drenthe'

Van Ulzen wil duidelijk maken dat de partij niet zonder voorwaarden instemt met uitbreiding. Hij vindt het een goed plan als uit onderzoek blijkt dat groei mogelijk is. De VVD vindt daarmee steun bij het CDA. "Meppel is de haven van Drenthe", zegt lijsttrekker Egbert Knorren. "We hebben te maken met stikstofregels, maar laten we met z'n allen kijken wat er wel kan."
Verder krijgt het uitbreidingsplan een hoop kritiek te verduren. D66 zegt dat de landbouwsector vooral moet profiteren, want veel grondstoffen voor boerenbedrijven worden vervoerd via de haven. Maar omdat de veestapel zal krimpen, is een grootscheepse haven geen efficiënte ingreep, zegt lijsttrekker Jeannet Bos. "Daarnaast ligt Oevers S hemelsbreed 500 meter van Nationaal Park Weeribben Wieden. Hoe kan je dan spreken van een uitbreiding?", verbaast ze zich.

GroenLinks is bang voor vrachtverkeer door woonwijken

De PvdA heeft bezwaar tegen het argument dat vervoer per schip schoner is, en daarom een grotere haven bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Lijsttrekker Annie Huisman benadrukt dat er bij een schip tientallen vrachtwagens ingezet worden voor het laden, lossen en vervoeren. "Ik ben niet tegen, maar je moet wel kijken wat de meerwaarde van uitbreiding is. Meppel heeft een mooie haven, maar we zijn geen Rotterdam." GroenLinks-lijstaanvoerder Anouk de Vlieger meldt nog dat dit vrachtverkeer midden door de Meppeler woonwijken moet. "Waarom zouden we dat zien zitten?"
(Tekst gaat verder onder de foto)
Oevers S ligt vlakbij het natuurgebied De Wieden-Weerribben
Oevers S ligt vlak bij het Nationaal Park Weerribben-Wieden © RTV Drenthe / Edwin van Stenis
Waar deze linkse partijen opzien tegen de milieubezwaren, vindt de VVD dat het belang voor de werkgelegenheid onderbelicht wordt. Want nu al zijn er zo'n 540 banen gemoeid met de haven. "Wil je die dan niet?", kaatst hij de bal naar coalitiegenoot Sterk Meppel. Van Ulzen verwijt de partij meegewerkt te hebben aan plannen voor havenuitbreiding, maar in het verkiezingsdebat opeens te draaien van standpunt. "Maar wij hebben altijd gezegd: handen af van Oevers S", aldus Annen. Het werkgelegenheidsargument van de VVD snijdt volgens hem geen hout. "Vijftig procent van de bedrijven hoeft niet aan dat water te zitten."

'Meppel moet geen 'yuppenstad' worden'

Maar het uitbreidingsproject zomaar laten liggen, is te makkelijk, meent de SP. Lijsttrekker Xander Topma wil elke vorm van werk serieus nemen. "We zien met de haven dat het werkgelegenheid met zich meebrengt, die langzamerhand in Meppel is verdwenen. We moeten oppassen niet een soort yuppenvoorstad van Zwolle te worden."
Topma ziet namelijk veel praktische banen waar de haven voor zorgt en die een meerwaarde hebben. De focus moet wat hem betreft niet alleen zijn gericht op Zwolle. Daarmee zegt de SP niet dat de haven 'zomaar' mag uitbreiden, want Topma wil eerst verder onderzoek afwachten.
Volgens de ChristenUnie heeft het overigens helemaal geen zin om de haven te vergroten. Volgens lijsttrekker Gert Stam maken stikstofregels dat onmogelijk. Als het college in de afgelopen vier jaar knopen had doorgehakt, waren er wel mogelijkheden voor uitbreiding geweest, zegt hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl