Start buitenseizoen voor vrijwilligers van NL Doet

NL Doet dorpstuin Diphoorn
Aan het werk in de dorpstuin van Diphoorn © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Het hunebedcentrum in Borger had al het grootste hunebed van Drenthe, nu krijgt het ook het grootste insectenhotel van de provincie. Althans, dat is waar de vrijwilligers voor gaan. Ze doen mee aan NL Doet, de landelijke actiedag van het Oranjefonds.
"Hier in het Oertijdpark staan volop bloemen en we zorgen ervoor dat het voor insecten hier goed toeven is", vertelt Riemke Scharff van het Hunebedcentrum. "Het is ontzettend leuk om te doen met zo'n groep. Er zitten mensen bij uit het hele land. Je ontmoet zo mensen die je nooit zou tegenkomen", vertelt ze.

Dorpstuin Diphoorn

In de dorpstuin in Diphoorn staat al een insectenhotel. De aandacht van de vrijwilligers gaat misschien daarom ook wel naar de plantenbedden die nodig opgeknapt moeten worden. "De eerste dag gaan we de bedden weer in gereedheid brengen. Dus dan gaan we met kruiwagens aan de gang, kruien we de compost over de vakken en harken dat in. Als dat klaar is kunnen we gaan zaaien voor het nieuwe seizoen", legt Lydia Olsman uit. Olsman is de vrouw die druk gebaart en wijst en voor de andere vrijwilligers de vraagbaak van de dag is.
De actiedag NL Doet is het startpunt van het seizoen voor de Diphoorn. De vrijwilligers kijken de hele winter hier naar uit, bevestigen twee hard werkende hobby-hoveniers. "Als je kijkt hoe ik hier begon, wist ik niets van telen en biologisch tuinieren. En je haalt er leuke sociale contacten uit", aldus Antoinette de Vries. Ook Geert Kiers gaat het vooral om de sociale contacten. "Gemeenschap, gezelligheid. Dat vind ik leuk."

Vrijwilligers en sponsoren

De dorpstuin is volledig afhankelijk van de vrijwilligers en sponsoren. Toch krijgen de vrijwilligers volgens Olsman ook wat terug. "Puur dat je het leuk vindt om te doen. Je bent de hele dag buiten en krijgt er veel energie van terug. En als straks de heerlijke aardbeien geplukt zijn dan mag je daar ook een bakje van mee naar huis nemen."
Tijdens de werkzaamheden komen enkele nieuwsgierige dorpsbewoners kijken of het vrijwillige helpen in de tuin iets voor hen is. Ondanks dat genoeg mensen helpen benadrukt Lydia Olsman dat vrijwilligers altijd welkom zijn.
Start buitenseizoen voor vrijwilligers