Weer uitstel bezuinigingsbesluit WMO Hoogeveen

Adviesraad Sociaal Domein heeft de adviseringen over de bezuinigingen op WMO en Jeugdzorg uitgesteld (Rechten: Google Streetview)
Adviesraad Sociaal Domein heeft de adviseringen over de bezuinigingen op WMO en Jeugdzorg uitgesteld (Rechten: Google Streetview)
Adviesraad Sociaal Domein stelt de adviseringen over de bezuiniging van één miljoen euro op WMO en Jeugdzorg uit. De adviesraad heeft meer tijd nodig. De stemming die komende donderdag in de Hoogeveense gemeenteraad zou zijn, wordt hierom uitgesteld.
Hilma Mastwijk is voorzitter van de adviesraad, die vorige maand in het leven werd geroepen. Zij is voormalig raads- en statenlid voor het CDA. De adviesraad kreeg vandaag pas een toelichting op de bezuinigingsposten die het college voor ogen heeft. Dat gaat om 250.000 euro op de Jeugdzorg en 750.000 euro op de WMO.
Mastwijk: "Er wordt wel gezegd dat de bezuinigingen voor mensen geen gevolgen hebben, maar bezuinigen heeft altijd gevolgen. Als we goed advies willen geven, dan kan dat niet zonder de belangenorganisaties om tafel te roepen." Het gaar om zo'n vijftien organisaties, waaronder Cosis, MEE Drenthe en het gehandicaptenplatform. De besluitvorming wordt nu waarschijnlijk uitgesteld tot begin april.

Foute berekening

De besluitvorming in de raad verloopt rommelig. Zo debatteerde de gemeenteraad op 7 februari over de bezuiniging. De toelichting die de adviesraad nu heeft, had de gemeenteraad toen niet. Wat ze wel had was een opsomming van bezuinigingsposten. Eén bezuinigingspost op de WMO was een paar dagen na bekendmaking nog met een ton verhoogd. Het leek een rechtzetting van een rekenfout om het totaal alsnog op 750.000 euro te brengen.

Geen advies

Toen op 28 februari de raad vervolgens een besluit zou nemen, trok wethouder Erwin Slomp op het laatste moment het voorstel terug. Er was namelijk geen advies gevraagd van de adviesraad Sociaal Domein. Dat zou een verplichting zijn volgens regelgeving in de Verenigde Naties, waar Nederland zich aan heeft gebonden. De wethouder kende die regel niet, maar nam het zekere voor het onzekere.
Ondanks die twee 'blunders' dacht wethouder Slomp wel binnen twee weken advies te kunnen krijgen van de adviesraad. Maar daar werkt de adviesraad Sociaal Domein dus niet aan mee.

Demonstratie verplaatst

Dinsdagmiddag om vier uur zou er een demonstratieve bijeenkomst bij het Werkplein van de gemeente worden gehouden. Maar de gemeente wil dat niet toestaan, vertelt Ruben Kleine. Hij is één van de 300 ambassadeurs in Nederland die namens gehandicapten in de gaten houden of overheden het VN-verdrag Handicap navolgen.
PvdA Hoogeveen, het Gehandicaptenplatform, de Zorgerije en Ruben Kleine organiseren het protest nu in Kerkgebouw De Vredehorst. Er zijn toezeggingen van de komst van vertegenwoordigers van Accare-jeugdzorg, verschillende zorginstellingen en dagbestedingsorganisaties en een twintig tot dertigtal cliënten van WMO- en Jeugdzorgvoorzieningen. SP en SGP steunen het protest.
Kleine hoopt op een grote opkomst en wil de middag afsluiten met een discussie. Zijn oproep gaat gepaard met de opmerking: "Veeg de WMO bezuinigingen van tafel! De waanzinnige bezuinigingen die de kwetsbare groepen raakt. Ga eerst met elkaar om tafel."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl