Ruimte voor Oekraïense vluchtelingen in WMD-kantoor Hoogeveen en oud hotel in Emmen

Fletcher Hotel Emmen
Het voormalig Fletcher Hotel in Emmen wordt klaargemaakt voor vluchtelingen © RTV Drenthe / Marjorie Noë
Het voormalige Fletcher Hotel in Emmen en het kantoor van drinkwaterbedrijf WMD in Hoogeveen worden geschikt gemaakt voor tijdelijke noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Ook op Parc Sandur in Emmen komen Oekraïense vluchtelingen.
In het voormalige hotel in Emmen kunnen 200 tot 250 mensen worden ondergebracht, in het kantoor van WMD gaat het om ongeveer 25 vluchtelingen. Voor Parc Sandur gaat het om 50 mensen.
Oekraïense vluchtelingen komen in voormalig Fletcher Hotel
Stapels bedden staan op de parkeerplaats voor het oude hotel te wachten om naar binnen getakeld te worden. De bedden komen uit de opslag van defensie in het Gelderse Stroe. "Het was een snelle actie", vertelt Henkjan Pap namens de Landmacht. "Ik werd gisteravond gebeld, en nu staan ze er al."
Terwijl de brandweer met de verhuislift bezig is om bedden en matrassen in de kamers te krijgen, staan binnen de wasmachines proef te draaien. "Het is ontzettend indrukwekkend om te zien hoeveel er al gedaan wordt", ziet wethouder Raymond Wanders. "Er staan magnetrons, koelkasten, er staan waterkokers op kamers. Mensen kunnen hier gewoon eerst tot rust komen. Hun leven een beetje herpakken."
In de lobby verzamelen vrijwilligers zich om de handen uit de mouwen te steken. "Er zijn veel maatschappelijke organisaties die helpen", vertelt Wanders. De vluchtelingen kunnen een aantal maanden verblijven in het voormalig Fletcher Hotel. "Het gaat hier om noodopvang. Mensen komen deze kant op. Ze moeten nu een dak, een bed en brood. Daarna kijken we verder."

Keuken

De ruimtes in het kantoor van WMD worden ook geschikt gemaakt om in te leven. Er zit een keukentje in het gebouw met een koelkast en magnetron, er zijn kleine kooktoestelletjes en er zijn toiletten en er is een douche. De gemeente Hoogeveen levert de bedden.
Komende maandag komt er waarschijnlijk een bus met vluchtelingen aan in Hoogeveen, en anders mogelijk dinsdagochtend. De vluchtelingen worden dan naar het WMD-kantoor gebracht.
Tot aan het einde van dit jaar blijft de ruimte beschikbaar voor de vluchtelingen. De werknemers kunnen uitwijken naar de kantoren in Assen en Emmen.
WMD-kantoor wordt omgebouwd voor vluchtelingen
Wil je meer lezen over de oorlog in Oekraïne of wil je weten waar in jouw buurt hulpacties worden georganiseerd? Lees dan meer in het dossier Oorlog in Oekraïne.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl