Na vier jaar vertrekt wethouder Erjen Derks weer: 'Toe aan nieuwe prikkels'

Erjen Derks, vertrekkend wethouder gemeente Midden-Drenthe
Erjen Derks, vertrekkend wethouder gemeente Midden-Drenthe © RTV Drenthe / Margriet Benak
Erjen Derks is vier jaar wethouder namens Gemeentebelangen in de gemeente Midden-Drenthe en pas 31 jaar oud. Alle tijd dus om er nog een nieuwe periode aan vast te knopen als wethouder. Maar Derks besloot anders en houdt het na de komende gemeenteraadsverkiezingen voor gezien. "Ik heb vier jaar leuke dingen gedaan, mooie dingen kunnen doen. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging, toe aan nieuwe prikkels."
In het Radio Drenthe-programma Cassata licht Derks die beslissing nader toe. Want op het eerste gezicht lijkt het vrij snel om nu alweer te stoppen als wethouder. "Je zegt snel, maar aan de andere kant: als een beleidsambtenaar of een ICT-consultent na tweeënhalf jaar vertrekt, dan is dat doodnormaal." Derks is toe aan wat anders, maar vindt niet dat hij snel is uitgekeken op het beroep van wethouder. "Nee verre van zelfs. Ik vind het fijn om fris en lenig te kunnen blijven denken. Het is ook goed om je te blijven verbazen over bepaalde dingen. Als je dan ja zegt tegen een tweede periode, dan zit je er straks acht jaar, dan vind ik ook dat je de rit moet uitzitten. Dan ga je dingen normaal vinden."

'Snel vis in het water'

Vaak roepen wethouders dat ze een eerste periode van vier jaar nodig hebben om te weten hoe de hazen lopen, zodat ze in hun tweede bestuursperiode daar de vruchten van kunnen plukken. Derks ziet dat anders. "Om eerlijk te zijn, heb ik niet de indruk dat ik die vier jaar nodig heb gehad. Ik voelde mij al snel als een vis in het water. Ik heb een vierjarenprogramma voor mijzelf gemaakt, met respect voor de kaders van de raad en van het college. Op welke manier kun je ambities waarmaken? Ik heb de indruk dat we mooie dingen hebben kunnen doen."
Na amper vier jaar vertrekt wethouder Erjen Derks alweer: "Toe aan nieuwe prikkels"
Lang was Derks actief voor D66. Eerst als raadsmedewerker en later als raadslid. In 2017 wilde Derks lijsttrekker voor D66 worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, maar hij legde het af tegen Harma van der Roest. Daarop werd in maart 2018 bekend dat hij voor Gemeentebelangen kandidaat-wethouder was. "Zonder teveel achterom te kijken, hebben we de afgelopen vier jaar een ontspannen relatie met de gemeenteraad en ook met de fractie D66 gehad. En ook met D66-wethouders in andere gemeenten was het goed." Een lange neus naar Van der Roest trekken wil de vertrekkend wethouder niet. "Het gaat om de inhoud. En volgens mij gaat het daar ook om in de relatie met D66. We kijken niet meer achterom. Dat vind ik ook wel mooi. Zo zie ik dat ook met de gemeenteraad. Dat zijn 23 mensen die het beste voor hebben met de gemeente. Dan gaat het niet om dit soort dingen."

'Afrekencultuur'

Als wethouder kijkt Derks naar eigen zeggen terug op een interessante periode. "Je kunt ervoor zorgen dat beleid niet alleen iets abstract wordt, maar dat je met de voeten in de klei kijkt; wat betekent het voor de mensen op de straat? Bijvoorbeeld jeugdzorg. Dan zorg je dat je af en toe gesprekken hebt met ouders. Wat betekent ons beleid voor jou?" Lastig vindt Derks de invloed van social media en de afrekencultuur. "Om de dag sneuvelt in Nederland een wethouder. En dat vind ik vrij veel op pak en beet 1700 wethouders. Dat is bijna 20 procent per jaar. Dan moet je je afvragen of je nog de bestuurders krijgt die je zou moeten willen hebben, als je zo met wethouders omgaat.
Derks werd wethouder in een voor de gemeente Midden-Drenthe. Zo vertrok VVD-wethouder Anique Snijders en burgemeester Mieke Damsma stapte op vanwege een moeizame relatie met de gemeenteraad. "Voor een team dat aan dezelfde opgave werkt, is het altijd vervelend om iemand te verlaten, maar het is sowieso een persoonlijk drama. Aan de andere kant moet ik ook zeggen, dit hoort erbij. De volgende dag na het debat moet je zorgen dat de portefeuilles geregeld zijn. En twee dagen later sta ik bij de eerste horecaondernemer op de stoep, omdat dat een deel van de portefeuilles is die ik overneem. Maar het is niet leuk om collega's te verliezen." Ook het vertrek van Damsma noemt Derks een "persoonlijk drama. Mevrouw Damsma is naar Smilde verhuisd en woont daar gelukkig nog, Maar je baan verliezen is een persoonlijk drama, Je baan verliezen is voor niemand mooi."

Duurzaamheidsvisie

In de portefeuille van Derks zaten onder andere sport, onderwijs en jeugd. Als ex-voorzitter van VV Beilen was dat een perfecte combinatie meent hij. "Als je vakleerkrachten inzet voor het gymonderwijs, dan zitten ze bij het onderwijs. Maar helpen ze ook de sport. Er waren ook mooie projecten, zoals het sporthart Westerbork van VKW. Dan staat er wel echt wat, met onder andere de meest moderne survivalbaan van Europa. Al die dingen komen daar samen." Daarnaast is hij trots op duurzaamheidsvisie, die mede is opgesteld door zevenhonderd mensen. "We doen het samen. De zonnecowboys komen er niet in. Zorgen dat de winsten in de gemeente blijven en de zonneparken moesten niet op landbouwgrond komen. Dat is gelukt en daar ben ik blij mee."
Nu wacht eerst het vertrek bij de gemeente Midden-Drenthe. Komt hij ooit nog eens terug als wethouder? Derks: "Zeg nooit nooit. In de toekomst kom ik misschien terug. Op een lijstje bij een andere gemeente? Dat is niet aan de orde, dan ken ik dat lijstje niet laat ik het zo zeggen. Ik ben echt bezig om te kijken naar een andersoortige organisatie." Wat hij precies voor werk wil gaan doen, dat weet hij al enigszins. "Er zijn op sociaal-maatschappelijk gebied enorme opgaven, zoals energie, vastgoed en mentale en fysieke gezondheid van jongeren. Ik wil kijken hoe ik mij daarop kan inzetten. Er zijn al dingen voorbij gekomen, maar nog niet iets waar ik op wilde reageren."
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt in het Radio Drenthe-programma Cassata iedere week teruggeblikt op de afgelopen jaren met een afscheidnemend politicus. Cassata is op zaterdag te horen tussen 12.00 en 14.00 uur op Radio Drenthe en daarna terug te luisteren via de website.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.