Vredesmanifestatie voor Oekraïne in Assen: 'Houden hart vast voor wat nog komen gaat'

De Oekraïense vlag wappert boven warenhuis Van der Veen
De Oekraïense vlag wappert boven warenhuis Van der Veen © RTV Drenthe / Marjorie Noë
"Wij zijn vandaag bij elkaar met één dringende oproep; dat is vrede in Oekraïne." Zo begon Marco Out, burgemeester van Assen, zijn toespraak tijdens de vredesmanifestatie op het Koopmansplein. Net als in andere Europese steden kwamen mensen in Assen samen om stil te staan bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Op de manifestatie, die onderdeel uitmaakt van een Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne, kwamen ruim honderd mensen af. Tijdens de bijeenkomst sprak, naast burgemeester Out, Cor Verkade namens de hulporganisaties voor Oekraïne. Ook stadspredikant Bert Altena richtte zich tot de mensen. Eén van de deelnemers was de Oekraïense Yaroslav Shuper. Hij woont en werkt samen met zijn vrouw in Assen. "Een aantal familieleden van mij is nog steeds in Oekraïne. Ze wonen in het westen van het land, waar het nu relatief veilig is. Maar we houden ons hart vast wat er nog staat te gebeuren."

'Ondersteunen'

Op het hoogste punt van het Koopmansplein, het dak van warenhuis Van der Veen, wappert de Oekraïense vlag. Tijdens een minuut stilte houdt Henk de Groot een bord omhoog. Er staat op: 'Twee oude mannen; Putin en Lavrov. Of 200.000 jonge mannen?' "In ons bedrijf hebben we een aantal Oekraïners werken", vertelt hij. "In de paar dagen voordat de oorlog begon heeft een van de werknemers zijn vrouw en kind kunnen ophalen. Die zijn nu bij ons. Gelukkig maar. Maar de zorgen blijven. Voor hun familie. Eén van hen heeft een broer in het leger. Hij zit in het gebied waar nu de bommen vallen. We doen wat we kunnen om ze te ondersteunen."
Vredesmanifestatie voor Oekraïne in Assen: 'Houden hart vast voor wat nog komen gaat'

Ook bijeenkomst in Emmen

In Emmen was er vanochtend ook een bijeenkomst in het kader van de Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne. Dit vond plaats op het Marktplein voor de Grote Kerk. Burgemeester Eric van Oosterhout hield een toespraak en enkele Oekraïense studenten van Stenden Hogeschool vertelden hun verhaal. Ook was er muziek en een minuut stilte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl