Minister wil hogere straf voor bedreigers burgemeesters

Minister Grapperhaus wil de georganiseerde misdaad aanpakken (Rechten: ANP/Remko de Waal)
Minister Grapperhaus wil de georganiseerde misdaad aanpakken (Rechten: ANP/Remko de Waal)
De maximale gevangenisstraf die staat op bedreiging van burgemeesters en andere mensen met een publieke functie moet worden verdubbeld van twee naar vier jaar. Dat wil minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
In een interview met
zegt Grapperhaus dat het aandeel burgemeesters dat wordt bedreigd binnen vijf jaar moet zijn teruggebracht van een kwart naar hooguit tien procent.

Georganiseerde misdaad

Ook onderzoekt de minister een voorstel waarmee de overheid veel meer geld en bezit kan afpakken van zware criminelen. Hij wil zo de georganiseerde misdaad bestrijden, die burgemeesters en andere politici bedreigen om hun zin door te drukken.

Bedreigingen in Drenthe

Voormalig loco-burgemeester en wethouder van Emmen Bouke Arends moest in 2017 drie weken onderduiken in het buitenland vanwege doodsbedreigingen. Een jaar eerder is ook burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen met de dood bedreigd naar aanleiding van uitspraken over asielzoekers en vluchtelingen.
Drentse burgemeesters gaven eerder aan dat iedere burgemeester al wel eens bedreigd is. De bedreigingen worden volgens hen wel steeds steviger.
Grapperhaus (CDA) gaat deze week met de Tweede Kamer debatteren over de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.