De wadi als wapen tegen klimaatverandering

Extremere weersomstandigheden stellen Drenthe voor een uitdaging: soms is er teveel regenwater en soms te weinig. De gemeente Aa en Hunze zoekt de oplossing in de aanleg van wadi's, oftewel waterbuffers.
In een woonwijk in Gieten is de gemeente Aa en Hunze momenteel bezig met de vervanging van het riool. Die gelegenheid grijpt de gemeente aan om afvoer van regenwater en afvalwater te ontkoppelen.
"Je had altijd een afvoersysteem met vuil water en schoon water. We hebben nu gezegd: we maken geen afvoer met schoon water, maar laten via de natuurlijke weg het water afvloeien", zegt wethouder Bas Luinge.

Arabisch woord

Het water wordt van de huizen naar zogeheten wadi's geleid. "Een wadi is een Arabisch woord. Vroeger gebruikten ze die in de woestijn, nu nog wel denk ik. In de woestijn kan het namelijk ontzettend hard regenen, waarbij mensen soms zelfs verdronken. Daar komt het principe van de wadi vandaan. Het is een soort overstort, een poel waar het water in vast wordt gehouden", aldus Luinge.
Wadi is een op zichzelf staand woord en is tegelijkertijd een afkorting van Water Afvoer Drainage Infiltratie. Het voordeel van zo'n buffer is, dat het water lang in de bodem vast wordt gehouden. Dat helpt verdroging van de grond voorkomen tijdens warme zomerperioden zoals vorig jaar.

Mini-wadi

Als het in Gieten goed werkt, gaat de gemeente op meer plaatsen wadi's aanleggen. Maar inwoners van Drenthe kunnen zelf ook iets doen. Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van waterschap Hunze en Aa's geeft zelf het goede voorbeeld. Hij heeft een mini-wadi aangelegd in zijn eigen tuin.
"Mijn regenton heb ik aangesloten op een stukje tuinslang. Op het moment dat je die slang openzet, stroomt het water richting de mini-wadi. Daar infiltreert het in de bodem", zegt Ten Brink.
"Iedereen kan het zelf doen en daarom doe ik een oproep aan mensen om ook zoiets te doen om water beter vast te houden. Je hebt er voordeel van, want het regenwater kun je zelf gebruiken. Maar ook je tuin, de natuur, heeft er heel veel baat bij", aldus de dijkgraaf.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.