Deel lijsttrekkers wil door met gasloze wijken in Assen: 'Kwestie van handelen'

Gasloos Kloosterveen
Tegen de plannen van een gasloos Kloosterveen kwam verzet op gang. Wethouder Karin Dekker (GroenLinks) kreeg het te verduren © Gasloos Kloosterveen
Stoppen met de wijken Lariks-West en Kloosterveen versneld van het gas te halen, of juist tempo maken met de energietransitie? De Asser politiek is daarover verdeeld, blijkt uit het RTV Drenthe-verkiezingsdebat.
Zo willen het CDA, Stadspartij Plop en 50PLUS ophouden met Kloosterveen als startwijk, waarbij het streven is dat de woningen vóór 2030 aardgasvrij zijn. PLOP-lijsttrekker Henk Santing vindt dat mensen een vrije keuze hebben of zij daaraan mee willen doen. "En niet opleggen. Zorg ervoor dat je werkt aan wat echt helpt om minder CO2 uit te stoten." Hij wijst op maatregelen zoals betere isolatie, tochtkieren dichtmaken of de kachel wat lager zetten. "Daar moet je beginnen."
Net als de lokale stadspartij benadrukt het CDA de vrijwillige keuze. Volgens lijsttrekker Ronald Witteman stevent het project nu af op een mislukking. "En toch drukken we 'm door", betreurt hij. De politicus wil dat de gemeente mensen meeneemt, in plaats dat iets van bovenaf wordt opgelegd. 50PLUS-voorman Clemens Otto is ook niet te spreken dat het 'werd doorgedrukt'. "De wijze waarop het gebeurt is een heel slecht voorbeeld. Dit is geen visitekaartje."
De plannen om delen van Assen versneld van het gas te halen, kan niet op goedkeuring rekenen bij meerdere lijsttrekkers. Onder meer de communicatie richting de inwoners wordt gehekeld:
Moet Assen snel van het gas, of op de rem gaan staan?
Gasloze proefprojecten Kloosterveen en Lariks-West
De Asser wijk Lariks is een van de proeftuinen die de gemeente vervroegd van het gas wil halen. Het streven is om voor 2030 ruim vierhonderd woningen aan de Beek en omliggende straten van het gas af te halen. De huizen zouden dan verwarmd kunnen worden met opgewarmd water uit de Vaart.
Het project verloopt alleen niet zonder horten en stoten want er zijn zorgen over de haalbaarheid en betaalbaarheid. En het is de vraag of bewoners van de wijk een afkoppeling van het gas wel zien zitten.
Hetzelfde verhaal geldt voor de wijk Kloosterveen, waar plannen om de wijk van het gas te halen ook op verzet stuiten. Er zijn zorgen over de snelheid en het toepassen van dwang. Later zegde wethouder Karin Dekker (GroenLinks) toe dat dwang pas een laatste optie is, en 2030 geen harde deadline.

Ontevredenheid over communicatie

Inwoners van Kloosterveen werden onaangenaam verrast, omdat zij vreesden gedwongen van het gas af te moeten. Later werd dat afgezakt als een 'laatste optie'. Over die communicatie zijn meerdere lijsttrekkers niet te spreken. Onder meer D66 erkent dat mensen het gevoel kregen van 'een stukje dwang'. "Dat had beter kunnen gaan", vindt partijleider Adinda Bornkamp.
Wat SP-kandidaat Bas Ananias betreft is die conclusie nog mild uitgedrukt. "Ik kan me heel goed voorstellen dat de inwoners van Kloosterveen het voelden alsof het door hun strot werd geduwd." De socialist wil dan ook niet dat mensen tegen hun zin worden losgekoppeld van het gas. Wel ziet hij dat iets moet gebeuren, al helemaal nu gas steeds duurder wordt. "Wij spreken mensen waar de gasrekening verzesvoudigd is. Het probleem wordt nu heel individueel aangepakt, terwijl je het collectief op moet lossen."

Urgentie voor duurzamer Assen

Dat er wel degelijk iets moet gebeuren, zijn meerdere partijen het over eens. "Het is niet een kwestie van afwachten, maar handelen", hamert GroenLinks-leider Sjoerd Bakker op actie. Overigens zegt hij dat er nooit sprake is geweest van dwang in Kloosterveen. "Dat was er in het begin niet, en nu ook niet." ChristenUnie-lijsttrekker Bouke Weening zegt op zijn beurt dat 2050 nu eenmaal het jaar is dat heel Nederland van het gas moet zijn. "Er moet dus wat gebeuren. We kunnen wel wachten op een collectief plan, maar in Kloosterveen zijn ook gewoon mogelijkheden."
Bovendien zitten we vanwege de Russische inval in Oekraïne nu 'in een compleet nieuwe situatie', zo geeft Weening aan. Zijn VVD-collega Martin Rasker sluit zich daarbij aan. "We moeten meer zelfvoorzienend zijn qua energie, en niet afhankelijk zijn van andere landen."
(Tekst gaat verder onder de foto).
Proeftuin Lariks
Assen wil huizen in de proeftuin Lariks verwarmen met water uit de Vaart via een warmtenet © RTV Drenthe/Margriet Benak

Lariks-West

Naast de wijk Kloosterveen waar de lijsttrekkers over debatteerden, is er ook nog de wijk Lariks-West waar een vergelijkbaar project loopt. Net als bij Kloosterveen, is ook hier kritiek op. CDA'er Witteman ziet er geen heil in. De vier miljoen aan rijkssubsidie mag met zijn goedkeuring weer terug naar Den Haag. "Het is geld van het land, want we krijgen het niet voor elkaar."
ChristenUnie, SP, GroenLinks, D66 en de VVD willen wel door met de proef in Lariks-West. "We moeten daar leren. Als we nu stoppen en wachten, dan komen we nooit achter het antwoord", vreest GroenLinks'er Bakker voor vertraging in de energietransitie.
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De lijsttrekkers van alle twaalf de Drentse gemeenten krijgen tot en met 15 maart de kans zich te laten zien in een van de RTV Drenthe-verkiezingsdebatten. Vandaag waren de partijleiders in Assen aan de beurt, morgen volgt gemeente Emmen als laatste.
Heb je het debat van jouw eigen gemeente gemist? Alles is op deze pagina terug te bekijken. En benieuwd naar nog meer verkiezingsnieuws? RTV Drenthe heeft een dossier aangemaakt: Drenthe Kiest.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.