Oekraïense moeder: 'Pianolerares weigert mijn zoon nog les te geven'

pianoles
Miroslav is niet meer welkom bij zijn pianolerares © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Op 15 maart is onderstaand artikel geplaatst op de website van RTV Drenthe. Tot onze spijt zijn in het artikel enkele onjuistheden geslopen. Zo is de pianolerares niet van Russische afkomst maar heeft zij de Oekraïense nationaliteit. Ook is niet gebleken dat de oorzaak van het kennelijk beëindigen van de pianolessen aan de desbetreffende persoon gelegen is in de afkomst van zijn Oekraïense moeder.
RTV Drenthe spreekt hierbij de hoop uit dat deze onjuistheden met deze rectificatie ongedaan zijn gemaakt.
***
De tienjarige Miroslav is niet langer welkom bij zijn van origine Russische pianodocente, zegt de vader van de jongen. De Oekraïense afkomst van de moeder zou hier de reden voor zijn. "Volgens de docente is Oekraïne een 'fascistisch land'."
Jan Posthumus kan er met zijn verstand niet bij. De Roner is getrouwd met Anna Parfenenko, een Oekraïense. De afgelopen dagen zijn surrealistisch geweest voor het gezin uit Roden. Zo stond Jan afgelopen vrijdag nog bij de Pools-Oekraïense grens om zijn schoonmoeder op te halen. "En dan komt dit er gisteren nog bij."

Geeft gewoon les

Het was maandagmiddag rond kwart voor twee toen Miroslav net als altijd aanbelt bij zijn pianolerares. Er wordt niet opengedaan, ook niet als moeder Anna het even later probeert. "Later bleek dat de lerares 's ochtends om vijf uur een mail had gestuurd, waarin stond dat ze het lesgeven eerst naast zich neerlegt", zegt Jan.
Het lijkt een algemene mail te zijn, verzonden aan alle pianospelers-in-de-dop die bij de Russin les krijgen. "Maar Anna had haar twijfels en besloot aan te bellen bij de buren van de lerares. Die vertelden haar dat ze gewoon lesgeeft."

Fascisten

Dat zagen Jan en Anna gisteravond zelfs nog met eigen ogen. "We zijn langsgegaan. Mijn vrouw wilde het er niet bij laten zitten en ik ook niet", zegt Jan. "De man van de lerares deed open. We zagen dat zij gewoon lesgaf en haar man vertelde dat ze niet aan de deur kon komen om te praten."
De twee wachtten net zolang voor de deur tot de les voorbij was. "Toen kregen we haar eindelijk te spreken en kwam het hoge woord eruit. De lerares wilde geen les meer geven aan Miroslav, omdat Oekraïeners fascisten zijn."

Verkeerd beeld

De lerares verwijt ook Anna een fascist te zijn. "Dat doet ze op basis van een gesprek dat mijn vrouw en de lerares ooit hadden", zegt Jan. "Daarin vertelde Anna dat groothaar vader in de Tweede Wereldoorlog niet wilde vechten tegen de Duitsers. Dat klopt, maar dat kwam vooral omdat haar vader toentertijd 12 was. Een kind nog!"
De lerares zou verder de Nederlandse media niet vertrouwen en stellen dat die een verkeerd beeld schetsen van het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Verdrietig

Miroslav is ontroostbaar. "Hij krijgt al vijf jaar les van haar en dat is vijf jaar zonder problemen gegaan", zegt Jan. "Hij vindt het ontzettend jammer dat hij nu geen les meer krijgt en hoopt dat hij ergens anders terecht kan."
Anna - die inmiddels als tolk wordt ingezet voor de vluchtelingen die nu in de gemeente Noordenveld zitten - vindt het verdrietig dat haar zoon de dupe is van deze oorlog. "Terwijl hij er niets aan kan doen."

Onbegrijpelijk

Het gezin uit Leutingewolde heeft er slecht van geslapen. "Zeker na alles wat we de afgelopen week hebben gezien", zegt Jan. "Aan de Pools-Oekraïense grens was de situatie al schrijnend. Op de terugweg zagen we in Duitsland auto's vol met vrouwen en kinderen."
Samen met een kennis heeft hij vrouwen geholpen met tanken langs de weg. "Ze hadden geen idee hoe dat moest. Het was verschrikkelijk om te zien. Dat je dan eenmaal terug in Nederland dit nog moet meemaken... Ik vind het echt onbegrijpelijk."
De pianolerares is benaderd voor een reactie, maar ze weigert de pers te woord te staan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.