Optimisme over dorps- en wijkbudgetten in Emmen, maar 'niet zomaar pot geld geven'

gemeentehuis Emmen 3
De lijsttrekkers willen dorps- en buurtraden verder ondersteunen © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
De Emmer lijsttrekkers zijn positief over een eigen begroting voor wijk- en dorpsverenigingen in de gemeente, maar er is verdeeldheid of hiervoor meer geld beschikbaar moet komen. Meerdere partijen willen dat, andere zijn terughoudend.
De grootste partij, Wakker Emmen, vindt een half miljoen euro dat nu jaarlijks beschikbaar is, al 'serieus geld', meldt lijsttrekker René van der Weide. Hij kijkt positief tegen de burgerbegrotingen die zijn opgetuigd in Emmerhout en Nieuw-Dordrecht. "Daar zien we heel veel goede dingen, dus ik vind het absoluut een middel om te kijken of we dit breder in kunnen zetten."
Dat betekent niet dat Van der Weide meer geld wil investeren in dorps- en wijkraden, die daarmee zelf kunnen investeren. "We moeten ook maatwerk bieden, want de ene vereniging zit er wel op te wachten, de ander niet." Bovendien moet er iets van controle blijven op de uitgaven, vindt hij. "Zodat we weten of het aan de goede dingen wordt besteed. Je kunt niet zomaar een pot met geld geven en zeggen: red je er maar mee."
Meer geld naar wijken en dorpen in Emmen, of is een half miljoen per jaar wel genoeg?
Meer geld voor wijken en dorpen, of mag het een tandje minder?
Burgerbegroting Emmen
In de afgelopen jaren heeft de gemeente Emmen geëxperimenteerd met een burgerbegroting. De erkende overlegpartners in en rond Emmen krijgen dan een budget. Dit zijn kort gezegd de dorps- en wijkraden in de gemeente.
Nieuw-Dordrecht en de wijk Emmerhout zijn voorbeelden waar zij een begroting mochten samenstellen. Dankzij hun keuzes kwam er geld vrij voor onder meer een bijensnelweg, sportplein, nieuwe fruitbomen en het opknappen van de begraafplaats.

Oppositie wil investeren

De nieuwe partij STIP wil het budget wel graag verhogen. "Nu komen de dorpen zelf met initiatieven. Pas als wij het goed vinden, krijgen ze geld. Waarom niet gelijk een zak met geld, zodat ze samen kunnen overleggen wat ermee te doen", zegt lijsttrekker Sonja Kort. De ChristenUnie vindt ook dat de dorps- en wijkverenigingen meer regie mogen krijgen, met de financiële mogelijkheden daarvoor.
De PVV hamert ook op voldoende geld voor dorps- en wijkraden, en betreurt het daarom dat het college hierop heeft bezuinigd. Het gaat daarbij om 25.000 euro per jaar. Dat bedrag zou eerst hoger zijn, maar volgens D66 moest de oppositie aan de bel trekken om dat hogere bedrag terug te draaien.

Druk op schouders van vrijwilligers

Maar de partijen moeten niet te hard van stapel lopen om te pleiten voor meer budget, waarschuwt de SP. Lijsttrekker Roy Ahlers wil de vrijwilligers niet te veel werk en druk opleggen door hen geld toe te schuiven. "Als vrijwilliger moet je daarmee om kunnen gaan, en tijd voor hebben." De PvdA attendeert er bovendien op dat meer budget niet alles oplost. Het 'idee' is volgens kandidaat-raadslid Raymond Wanders net zo belangrijk. "Met alleen een budget geven sla je juist alle initiatieven eruit."
In die gedachte kan coalitiepartner Wakker Emmen zich ook wel vinden. Van der Weide wil niet alles in beton gieten. Wat hem betreft moet de politiek tijd en aandacht hebben voor de initiatieven waar mensen mee komen. "Het draait erom of de politieke wil er is. Misschien is het geld er dit jaar niet, maar misschien komt het volgend jaar wel."
(Tekst gaat door onder de foto)
Wethouder René van der Weide is geschrokken van de puinhoop op de begraafplaats
Lijsttrekker René van der Weide (Wakker Emmen) wil kijken of er meer geld kan naar dorpen en wijken © RTV Drenthe / Tom Meijers

CDA spreekt respect uit

Overigens vindt CDA'er Robert Kleine dat de discussie te snel wordt toegespitst op een geldkwestie, terwijl juist de vrijwilligers onmisbaar zijn. "Laten we daar trots op zijn, en de waardering voor hen uitspreken." Hij wil niet direct toezeggen dat er meer geld vrijkomt voor de wijken en dorpen. Volgens hem zijn er wel andere potjes waar zij aanspraak op kunnen maken, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur en recreatie. "Er zijn ook erkende overlegpartners die hun driejaarlijks budget nu al niet op krijgen, en die vragen het mee te nemen naar de volgende periode."
Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe
De afgelopen twaalf werkdagen hield RTV Drenthe telkens een verkiezingsdebat. Zo kregen alle lijsttrekkers de kans zich te onderscheiden van de rest. Emmen gaf vandaag het slotakkoord.
Heb je het debat van jouw eigen gemeente gemist? Alle uitzendingen zijn op deze pagina terug te bekijken.
Op 16 en 17 maart gaat RTV Drenthe in volle vaart door met het brengen van de verkiezingsuitslagen en reacties. En als je zeker niks wil missen, volg dan het dossier Drenthe Kiest.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.