Weinig animo voor nieuwbouw in Rensenpark: 'Een heel slecht plan'

Rensenpark in Emmen
Komen in de toekomst ooit woningen te staan op het Rensenpark? © RTV Drenthe / Sander Foekens
Bijna alle partijen in Emmen voelen niks om woningbouw in of rond het Rensenpark toe te staan. Het terrein van de oude dierentuin is uniek en mag daarom wat kosten, zeiden de lijsttrekkers in het RTV Drenthe-verkiezingsdebat.
De VVD voelt als enige partij wel iets voor huizenbouw in het Rensenpark. "We hebben als gemeente al zo'n 50 miljoen euro in het park geïnvesteerd", meldt lijsttrekker Patrick de Jonge. Daarbovenop komen volgens hem nog de kosten voor onderhoud. "Woningbouw levert wat op, dat kunnen we ook weer herinvesteren in het park", zo ziet hij een gunstig verdienmodel. De liberaal wil wel dat het groene karakter wordt behouden, en dat het park voor iedereen toegankelijk blijft.
Dat idee ziet de overgrote meerderheid van de lijsttrekkers niet zitten. René van der Weide van Wakker Emmen schiet het direct af, zodra hij het woord krijgt. "Een heel slecht plan. We moeten ons niet financieel laten drijven tot woningbouw in het park. Dit is een uniek park, en dat moet het blijven", is hij fel. Alleen kleinere partijen die momenteel zijn gevestigd, zoals een stadsboerderij en theehuis, ziet hij als een meerwaarde. "Dat voegt wat toe, terwijl woningbouw ons niks gaat brengen."\
De VVD ziet toekomst voor woningbouw in het Rensenpark, andere partijen zijn een stuk voorzichtiger:
De lijsttrekkers wijzen woningbouw in het Rensenpark bijna allemaal af
Woningen aan rand van Rensenpark?
Er moet worden bijgebouwd in Emmen, wil de gemeente aan de vraag voldoen van de woningzoekenden. Niet alleen in de stad, maar ook in de dorpen rondom Emmen is er behoefte aan nieuwbouw.
Om de woningnood aan te pakken, gaan er stemmen op om aan de rand van het Rensenpark, bij het spoor, huizen te bouwen. Het initiatief wordt lang niet door iedereen met open armen ontvangen. Tegenstanders vrezen voor de gevolgen voor het park wanneer groen plaatsmaakt voor stenen.

Wel ruimte voor kunst en cultuur

Net als Wakker Emmen ziet het CDA dat het Rensenpark niet alleen een park hoeft te zijn. Er is ook ruimte voor kunst en cultuur, ziet lijsttrekker Robert Kleine. Hij wijst op het Centrum Beeldende Kunst dat op de plek van het inmiddels gesloopte Biochron komt. Plannen voor woningbouw verwijst hij naar de prullenbak. "Wij gaan voor een open, groen park."
Waar collegepartijen Wakker Emmen en het CDA op één lijn zitten, weigert de PvdA 'nee' te zeggen tegen huizenbouw. Tenzij er alleen wordt gebouwd voor mensen met een hoger inkomen. "Als je het als optie hebt, dan voor elke Emmenaar, en niet voor de happy few die daar een villa neerzet", zegt Raymond Wanders namens de PvdA. Hij wil alleen bouwen als dat kwalitatief gezien iets toevoegt.
Dat de sociaaldemocraten de deur op een kier houden, baart GroenLinks zorgen. "In sommige gevallen is het goed om een stelling te nemen. Binnen de kortste keren heb je wél woningbouw", vreest lijsttrekker Bernadette van der Woude.
(Tekst gaat verder onder de foto).
Biochron Rensenpark
Het Biochron gaat plaats maken voor het nieuwe onderkomen van het Centrum Beeldende Kunst. © RTV Drenthe / Rien Kort

Ook kleinere partijen tegen woningen

Maar als er al gebouwd wordt, dan zal dat weinig of helemaal geen winst opleveren, zegt Wakker Emmen. "Je mag blij zijn als je een klein plusje overhoudt. Je moet alles bouwrijp maken en riolering, kabels en leidingen aanleggen. Wat mij betreft steken we geen energie meer in deze discussie. Laten we zorgen dat we gas gaan geven voor starters en mensen die oud willen worden in hun eigen dorp of wijk. Er zijn genoeg locaties waar woningbouw kan worden gerealiseerd, maar niet in het Rensenpark."
Ook de nieuwkomers Vitaal Emmen en Forum voor Democratie (FvD) zien woningen op het Rensenpark niet zitten. Forum-lijsttrekker Robart de Jong vindt niet alleen bouwen in het park, maar ook aan de randen ervan een slecht plan. "Als je woningen wil bouwen: er staan genoeg lege panden in Emmen. Bouw die om tot appartementen." Volgens Johan Grethe van Vitaal Emmen is er alleen plek voor een 'klein hofje'. "In Oud-Hollandse stijl." 50PLUS vult nog eens aan dat nieuwbouw ertoe leidt dat het karakter van het park verandert, iets wat voorman Marinus Kasteleijn niet wil.

Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV Drenthe

De afgelopen twaalf werkdagen hield RTV Drenthe telkens een verkiezingsdebat. Zo kregen alle lijsttrekkers de kans zich te onderscheiden van de rest. Emmen gaf vandaag het slotakkoord.
Heb je het debat van jouw eigen gemeente gemist? Alle uitzendingen zijn op deze pagina terug te bekijken.
Op 16 en 17 maart gaat RTV Drenthe in volle vaart door met het brengen van de verkiezingsuitslagen en reacties. En als je zeker niks wil missen, volg dan het dossier Drenthe Kiest.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.