Verdachte moord Hoogerbrugge volgende maand voor de rechter

De verdachte van de moord op Marcel Hoogerbrugge hoort volgende maand of ze wordt uitgeleverd aan Nederland. De rechtbank in Londen buigt zich dan over de uitlevering van de voormalige inwoonster van Hoogeveen.
De 46-jarige Hala E., die al jaren in Londen woont, werd op 29 augustus vorig jaar opgepakt door de Engelse politie. De vrouw zit nog steeds vast, aldus een woordvoerder van Westminster Magistrates’ Court. Dat is de Londense rechtbank die oordeelt over alle uitleveringsverzoeken.  

De politie en het Openbaar Ministerie willen sinds de aanhouding niets meer kwijt over de moord op de 49-jarige Hoogerbrugge uit Hoogeveen, maar bevestigen wel dat de vrouw op 26 april opnieuw voor de rechter moet verschijnen. Waarom de zaak over haar uitlevering nu pas behandeld wordt, is onbekend. 

Het is nog niet duidelijk of de vrouw na de zitting direct kan worden uitgeleverd als de rechtbank het verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie toekent. E. kan namelijk nog in beroep gaan tegen die uitspraak.   

Met geweld omgebracht
Marcel Hoogerbrugge leidde een teruggetrokken leven in zijn bovenwoning aan de Dr. Anton Philipsstraat in Hoogeveen. Op 20 december 2017 vonden zijn ouders het levenloze lichaam van hun zoon in zijn huis. Hij bleek met veel geweld om het leven te zijn gebracht. Omdat het lastig was een goed beeld te krijgen van Hoogerbrugges leven, riep de politie meerdere keren de hulp van het publiek in voor informatie, onder meer via het tv-programma Opsporing Verzocht.

Marcel Hoogerbrugge had weinig sociale contacten en bracht het grootste deel van de dag door in beslotenheid, vertelde de politie in dat programma. Sinds zijn vertrek bij Defensie in 2004 heeft Hoogerbrugge nooit meer een baan gehad. Volgens een vroegere kennis was hij vooral boos op de maatschappij. 

Uit zijn karig ingerichte huis bleek na de moord niets verdwenen. Ook waren zijn spullen niet doorzocht. De politie sluit een overval daarom uit. “Volgens een gedragskundige die we hebben ingeschakeld in dit onderzoek, lijkt het er zelfs op dat Marcel zijn moordenaar gekend moet hebben”, vertelde de politie enkele maanden na de moord. “Er zijn in het huis ook geen braaksporen gevonden, wat er weer op kan wijzen dat hij de dader zelf heeft binnengelaten. Hij heeft zich waarschijnlijk ook niet verzet tegen de dader. Dat kan betekenen dat hij niet op zijn hoede was en compleet verrast leek door zijn moordenaar.”  

Arabische supermarkt
De vrouw die in beeld is als verdachte, werd geboren in Soedan, maar heeft volgens de politie de Nederlandse nationaliteit. Hala E. woonde enige tijd in Egypte en kwam later als vluchteling naar Nederland, waar oud-burgemeester Willem Urlings zich over haar ontfermde. Ze woonde een tijdje bij de burgemeester en zijn vrouw in huis. Haar zoontje ging naar school in Hoogeveen. Urlings bevestigt dat E. bij hem verbleef, maar wil verder niets kwijt over de zaak.   

E. runde tien jaar geleden korte tijd een Arabische supermarkt aan de Wilhelminastraat in Hoogeveen en had plannen voor een broodjeszaak in het centrum van de stad. Dat laatste kwam niet van de grond. Ze had volgens de Kamer van Koophandel in 2009 ook al een adres in Londen. Na haar definitieve vertrek naar Londen kwam E. volgens ingewijden nog regelmatig in Hoogeveen. Ze bezocht dan ook Hoogerbrugge, met wie ze bevriend was geraakt. Hij kwam in het verleden ook wel in de Arabische supermarkt om bijvoorbeeld schapenvlees te kopen.  

Hala E. wordt door mensen die haar kennen omschreven als een kleine vrouw met een stevig postuur. De reden voor de moord op Hoogerbrugge is nog steeds een groot raadsel. De politie wil geen details geven. “Als er nu informatie naar buiten komt, hindert dat het onderzoek”, zegt onderzoeksleider Henk Deekens. De Nederlandse politie heeft de verdachte nog niet verhoord over de moord. 

Groot-Brittannië stapt over een aantal weken mogelijk uit de Europese Unie. Deekens verwacht niet dat de Brexit roet in het eten gooit bij de uitlevering, omdat de vrouw al ruim voor die tijd is aangehouden. 

Eerder hierover: 
- ​Vrouw uit Hoogeveen verdachte in zaak Marcel Hoogerbrugge
- Terugblik: Een jaar na de dood van Marcel Hoogerbrugge
Met wie had Marcel Hoogerbrugge contact op mannenontmoetingsplekken
- Moordenaar Marcel Hoogerbrugge was niet uit op geld
Marcel Hoogerbrugge moet zijn moordenaar hebben gekend
- Marcel Hoogerbrugge met veel geweld om het leven gebracht
- Wie was vermoorde Hoogevener Marcel Hoogerbrugge