Verkiezingen zijn voor iedereen, ook voor prokkelaar Suzanne

20220316-Prokkelduo
Suzanne (rechts) als vrijwilliger van het stembureau © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Op elk stembureau zitten minstens vier leden. Die nemen de stempas aan, controleren de identiteit van de kiezers en helpen met het tellen van de stemmen. Een belangrijke taak in het democratische proces en Suzanne Jans is dan ook trots dat zij mee kan helpen op het stembureau in Wapse. "Het gaat hartstikke netjes zo."
Suzanne is een prokkelaar. Ze heeft een licht verstandelijke beperking, maar dat houdt haar niet tegen om te helpen op het stembureau. Ze begint met het uitdelen van de stempotloden, maar vraagt ook haar buurvrouw wat haar taak als vrijwilliger is. "Als mensen binnen komen, dan moet mijn buurvrouw opschrijven als de stem in de bus is gegooid, dat vertelde ze een beetje. Wat de rest doet weet ik nog niet, maar dat komt nog."

Alle facetten

Suzanne is samen met haar collega Johan Moes een van de 130 prokkelduo's in het land. Suzanne heeft een licht verstandelijke beperking, Johan niet. Hoewel Johan haar dus helpt als het nodig is, doet Suzanne in principe alles zelf. Johan Moes is ook de voorzitter van het stembureau. "Als ze straks een beetje gerust gesteld is dan wil ik haar ook even de taak geven om bijvoorbeeld goed te kijken of het paspoort of rijbewijs wel klopt van mensen. Dus alle facetten die langskomen wil ik haar in de komende paar uur wel even laten zien."
Volgens de stichting Prokkel leven in Nederland ruim één miljoen mensen met een licht verstandelijke handicap. Projectleider Marian Geling noemt het daarom belangrijk dat de processen rondom verkiezingen begrijpelijk zijn, maar ook dat dat zij er zelf een actieve rol in hebben. "Het initiatief sluit aan bij het VN-verdrag Handicap waarmee wordt gevraagd te zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en dit is natuurlijk een fantastische manier."
Verkiezingen zijn voor iedereen, ook voor prokkelaar Suzanne

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.