Meppeler rapper Spijk Klunder (25) zingt lied over zelfdoding: 'We moeten het taboe doorbreken'

Rapper Spijk Klunder zingt lied over zelfdoding voor 113 Zelfmoordpreventie
Rapper Spijk Klunder zingt lied over zelfdoding voor 113 Zelfmoordpreventie © RTV Drenthe
Het taboe over zelfdoding doorbreken, met name zelfdoding onder jongeren. Dat is wat rapper Spijk Klunder (25) uit Meppel wil bereiken met het nummer Ik zie je, wat hij heeft gemaakt voor 113 Zelfmoordpreventie.
113 Zelfmoordpreventie benaderde rapper Nigel Sean, onder meer bekend van The Voice of Holland, voor het nummer. Hij had een belangrijk aandeel in het schrijven van de tekst, maar ook Spijk heeft een couplet geschreven en ingezongen. "Nigel vond mij waardig genoeg erbij te vragen", zegt Spijk trots.
Maar er is nog een reden dat Nigel Sean de Drentse rapper in z'n nummer wilde hebben. "Ik heb zelf ook een tijd suïcidale gedachtes gehad. Ik leefde in een hele zware depressie. Dus het was voor Nigel een makkelijke keuze om mij erbij te vragen."

Het couplet van Spijk

En zo geschiedde. Het couplet dat Spijk heeft geschreven gaat over iemand die zich niet gezien voelt. "Ik zing erover dat ik moeite heb mijn hoofd boven water te houden, en het gevoel heb dat er niemand voor mij is", verklaart Spijk de tekst.
Ik denk dat ik verlies, elke dag, maar het geeft niks
Houd mijn hoofd boven het water en ik wacht
Tel de treden maar ik loop niet en dat weet ik
Houd me groot en ik doe net alsof ik lach
Maar ik ben er nog steeds, en ik weet dat ik leef alleen niemand om mij heen die geeft een fuck
Voel me alleen, zoveel druk om me heen, er is niemand om mij heen die mij echt snapt
Laat me niet alleen, ik roep maar niemand die mij ziet

Stijgende cijfers zelfdoding

Volgens Spijk stijgen de cijfers van zelfdoding explosief. "Dat is echt intens", zegt hij. En daarom verdient 113 volgens hem meer aandacht. "Om duidelijk te maken dat jongeren, vooral jongeren, tegenwoordig meer en sneller hulp nodig hebben." Met dit nummer, te beluisteren op onder andere YouTube en Spotify, hoopt hij daar een bijdrage aan te kunnen leveren.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
Bekijk hieronder de video over rapper Spijk:
Meppeler rapper Spijk Klunder zingt lied over zelfdoding

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.