EU-commissaris Frans Timmermans: Drenthe loopt voorop met nieuwe recyclingfabriek

Het is het nieuwe paradepaardje van afvalverwerker Attero in Wijster. De Polymeren Recycling Plant, oftewel plastic recyclingfabriek, moet een voorbeeld voor de rest van Europa worden. In de fabriek wordt plastic verpakkingsfolie gerecycled tot granulaat. Van deze kleine plastic korrels kan nieuw verpakkingsmateriaal worden gemaakt.
EU-commissaris Frans Timmermans verrichtte de opening vanochtend en wees erop dat de fabriek heel innovatief is, in Europees verband bekeken. "Zonder enige twijfel loopt Drenthe hier voorop. Het is best uniek wat ze hier durven, want dat durft bijna niemand: het recyclen van het moeilijkst te recyclen materiaal, namelijk plastic folie. Het heel is knap wat ze hier doen. Ik heb daar bewondering voor", zo zei Timmermans na afloop.
"Brood-, sla- en vuilniszakken, eigenlijk alle folies die je thuis gebruikt kunnen wij hier recyclen", vertelt een trotse Robert Corijn, marketing manager van Attero. "Door heet en koud te wassen hebben we het plastic afval zo schoon kunnen krijgen, dat we het kunnen omsmelten naar nieuwe korrels. We gebruiken de restwarmte van de verbrandingsoven om het water op te warmen." Chipszakken kunnen in de fabriek niet worden gerecycled. Deze zijn gemaakt van een combinatie van plastic en aluminium. Hiervoor is nog geen oplossing gevonden.

Grote investering

De markt van gerecycled plastic staat nu nog in de kinderschoenen. "Op dit moment is maar 6 procent van het plastic van de producten die je koopt in de winkel gerecycled. Dus die andere 94 procent wordt nog steeds van olie gemaakt. We hopen dat het percentage gerecycled plastic met deze fabriek snel gaat groeien", aldus Corijn. Genoeg afzetmarkt is er ook volgens de marketing manager. Zo is Unilever in de weer met ontwikkeling van verpakkingen van gerecycled materiaal.
De bouw van de fabriek kostte dertig miljoen euro. Daarvoor kreeg Attero drie miljoen steun van de Europese Unie, dat hoopt op meer fabrieken als deze in Europa. Timmermans zei dat vervanging of hergebruik zonder recycling nog betere opties zijn. Maar als er dan toch moet worden gerecycled, dan is de fabriek van Attero volgens hem een uitkomst.
"We moeten af van plastic dat we maar een keer gebruiken, zoals bijvoorbeeld rietjes. Die kosten 5 seconden om te maken, worden 5 minuten gebruikt, maar zwerven dan nog 500 jaar rond in het milieu", zei Timmermans. De bal ligt nu eerst bij de industrie om de hoeveelheid plastic te verminderen, maar als dat niet lukt, dan sluit hij niet uit dat de EU maatregelen gaat nemen om het prijsverschil tussen nieuw plastic en het duurdere gerecyclede plastic te verkleinen.

Geen extra overlast

Wat merkt de consument ervan dat het plastic gerecycled is? "De kwaliteit is heel hoog, maar het is niet meer doorzichtig. De trekkracht en sterkte is hetzelfde als van nieuw plastic", zegt Robert Corijn.
Attero verwacht niet dat de nieuwe fabriek extra overlast oplevert voor de inwoners van Wijster. "De 24.000 ton plastic die we hier jaarlijks gaan verwerken is slechts een kleine hoeveelheid ten opzichte van de totale hoeveelheid afval die wij hier verwerken", aldus Corijn. "Maar in de plasticwereld is het een hele grote fabriek."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.