Zijn er nog schuilkelders in Drenthe?

De ingang van de bunker
De ingang van de commandobunker aan de Van Schaikweg in Emmen © RTV Drenthe
De inval van Rusland in Oekraïne gaat nog steeds onverminderd door. Steden worden aangevallen en veel Oekraïners zijn op de vlucht voor de oorlog.
Deskundigen zijn het er over eens dat de kans op een echte kernoorlog klein is, net als de kans dat er (niet kern-)bommen zullen vallen op Nederland. Toch rijst, met de huidige situatie in Europa, de vraag: Zijn er eigenlijk nog schuilkelders in Drenthe?
Meerdere mensen hebben deze vraag ingestuurd naar Zoek het uit!. En hoewel we geenszins de indruk willen wekken dat we in Drenthe het gevaar lopen gebombardeerd te worden, zette het ons wel aan het denken. Hoe zit het eigenlijk met die Drentse schuilkelders?

Schuilkelders in Assen

Er is één schuilkelder die ons welbekend is bij RTV Drenthe. Die wordt namelijk gebruikt om een groot deel van het archief te herbergen. Aan de Dr. Nassaulaan in Assen zit een bunker, nog compleet met fietsen om stroom op te wekken mocht de dieselaggregaat uitvallen. Het was geen bunker om de bevolking te beschermen, maar een commandobunker. De burgemeester, die mocht er in, maar zijn vrouw en kinderen moesten buiten blijven.
In 2009 gaf voormalig medewerker van de Bescherming Burgerbevolking Anne van der Meer al eens een rondleiding door de bunker:
In Assen is ook de centrale commandobunker nog te vinden, aan de Brunelstraat in de provinciehoofdstad. Deze bunker is door de oorspronkelijke beheerder gekocht en deze heeft er twee woningen bovenop gebouwd. De bunker, 600 vierkante meter groot, is een tijd in gebruik geweest als sportschool en fysiotherapiepraktijk. Momenteel is er op het adres een muziekstudio gevestigd.
Volgens een website over militair erfgoed in Nederland en België zijn in deze schuilkelder een slaapkamer, de aggregaat en de luchtbehandelingsinstallatie nog intact. Het werk is in redelijke staat.

Schuilkelders in Emmen

De ondergrondse commandobunker van de voormalige dienst Bescherming Bevolking (BB) aan de Klepel in Emmen is waarschijnlijk de best bewaarde Nederlandse bunker uit de Koude Oorlog. Dat bleek in 2014 uit een landelijk onderzoek.
De bunker bevindt zich op de locatie waar voorheen de brandweerkazerne en de ambulancepost stonden. Beide zijn inmiddels naar andere locaties verhuisd. Op het terrein verrijst momenteel de woonwijk Heldenhof, waarvan de bouw nog in volle gang is.
In het geval van een Russische aanval werd vanuit deze locatie de regio Emmen aangestuurd. De ondergrondse ruimte bestaat niet uit een grijze massa, maar is een complex (400 vierkante meter) met diverse vertrekken, waaronder een verbindingskamer, slaapzaal, kantine en voorraadkamer. Er is ruimte voor maximaal 54 personen.
De laatste jaren is het complex in beheer van Stichting Archeologie en Monument (SAM), die de inrichting zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat behouden. Zodra de nieuwbouw er op zit, wordt de bunker voorzien van een nieuwe entree met overkapping.
In 2014 maakten we onderstaande reportage over de unieke bunker in Emmen:

Schuilkelders in Hoogeveen

Ook in Hoogeveen zou een schuilkelder geweest zijn, al is hier niet veel informatie over te vinden. Aan het Raadhuisplein, onder het gemeentehuis. Muren en apparatuur zouden er geheel zijn uitgesloopt en het geheel is nu een gewone kelder. Het werk is verdwenen en onherkenbaar.
Over andere schuilkelders in Hoogeveen is niets te vinden.

Andere bunkers

Behalve de hierboven genoemde schuilkelders zijn er ook nog andere soorten bunkers te vinden in Drenthe. Die werden (of worden!) gebruikt om wapens in op te slaan bijvoorbeeld, of ze werden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Een lijst van deze bunkers en waar ze te vinden zijn vind je hier.

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag aan zoek het uit? Stuur die dan hieronder in! Heb je een tip, of weet van meer schuilkelders in de provincie? Mail die dan naar Zoek het uit!.