Hervormde en gereformeerde kerk Coevorden gefuseerd tot één protestantse gemeente

De fusiedienst
De fusiedienst © Jan Geerlinks
Het heeft meer dan vijftig jaar geduurd: de fusie van de twee protestantse kerken in Coevorden. Afgelopen zondag was het 'eindelijk' zover. Tijdens een kerkdienst in de Singelkerk werd de fusie-akte tussen beide gemeenten getekend. De hervormde en gereformeerde gemeente gaan nu verder als één protestantse gemeente te Coevorden.
"De fusie-bijeenkomst afgelopen weekend was nog ingetogen vanwege corona", vertelt Jan Geerlinks, voorzitter van de gereformeerde kerkenraad aan ZO!34. "Maar op Eerste Pinksterdag willen we de fusie een feestelijk tintje geven."

Grootste obstakel

Voortaan zullen alle diensten van de nieuwe, protestantse kerkgemeente in de Singelkerk worden gehouden. De Stadskerk die eerder de basis van de Hervormde Kerk vormde, is afgestoten. Volgens Geerlinks omdat de kosten van de twee kerken niet meer gedragen konden worden. Uiteindelijk is op basis van een vergelijkend rapport tussen beide kerken gekozen voor de Singelkerk aan de Van Heutszsingel .
"Er zijn generaties gedoopt, getrouwd en begraven in de kerken en daardoor was het misschien wel de moeilijkste beslissing die we moesten nemen", zegt Geerlinks.
(Het artikel gaat verder onder de foto).
De Singelkerk
De Singelkerk © Jan Geerlinks

Geen appartementen in de Stadskerk

Inmiddels wordt er samen met de gemeente Coevorden en Rijksmonumenten gekeken naar een nieuwe bestemming voor de Stadskerk. Ook is het hervormd ontmoetingscentrum recent in de verkoop gegaan.
Geerlinks geeft aan dat er een afspraak is met de gemeente dat de Stadskerk niet naar een projectontwikkelaar gaat die er vervolgens appartementen van maakt. Het gebouw blijft behouden voor religieuze, culturele en historische activiteiten. "De kerk is gebouwd tussen 1641-1645 en dus 380 jaar oud. Die ga je niet zomaar even wegwerken in appartementen", aldus Geerlinks.

1500 leden

Er was tijdens de fusiedienst wel plek voor een lichtjesparade door de kinderen van de kindernevendienst. Ook zijn er symbolisch gedachtenissteentjes van de afgestoten Stadskerk meegenomen en in de gedenkhoek van de Singelkerk neergelegd.
Volgens Geerlinks is de nieuwe protestantse gemeente een veelkleurige gemeente die midden in de samenleving wil staan. 'Open en behulpzaam voor anderen', is tijdens de dienst benadrukt door dominee Evi de Vries-Baarlink en dominee Henriette Kauffmann-Schaap. De nieuwe gemeenschap telt nu in totaal 1.500 leden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.