COA en Veiligheidsberaad slaan alarm over asielopvang Ter Apel: 'Het loopt nu over'

Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel loopt over, zegt de directeur van het COA © ANP / Hollandse Hoogte / ProNews
De situatie in de opvang voor asielzoekers in Ter Apel wordt steeds nijpender. In het Veiligheidsberaad, waarin 25 burgemeesters zitten die ook voorzitter zijn van een veiligheidsregio in Nederland, wordt zelfs gesproken van een 'noodtoestand'.
Er zijn zo veel vluchtelingen in Ter Apel, dat sommigen de nacht moeten doorbrengen op een stoel. Doordat er elders in het land geen opvangplekken zijn, is er geen doorstroom meer vanuit Ter Apel. Het gaat hier overigens niet om Oekraïense vluchtelingen, die worden niet opgevangen in Ter Apel.
COA-directeur Milo Schoenmaker heeft burgemeesters vandaag in het Veiligheidsberaad op het hart gedrukt om ook te zorgen voor opvang van vluchtelingen die niet uit Oekraïne komen. "We merken nu dat het heel lastig is om de reguliere groep ergens te plaatsen, want vrijwel alles wordt gereserveerd voor Oekraïners", zei de COA-directeur tegen de NOS. "We hebben echt een probleem, in Ter Apel loopt het nu over."

'Tijd begint te dringen'

"De situatie is nog niet zo erg als in oktober vorig jaar, toen er echt sprake was van wantoestanden", vertelt woordvoerder Sonja Kloppenburg van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen RTV Noord. "Maar dat er veel te veel zijn in Ter Apel is helder. De tijd begint te dringen. Per 1 april hebben we 1500 nieuwe opvangplekken nodig", zegt ze.
Een optie is nu om opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen, die nog niet worden gebruikt, voorlopig in te zetten voor asielzoekers uit andere landen, zo bleek in het Veiligheidsberaad.
De veiligheidsregio's hebben de eerste 25.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in korte tijd vrijwel helemaal gerealiseerd. "Daar moeten we gebruik van maken, zolang die plaatsen nog niet gevuld zijn met Oekraïners. Je kunt geen andere vluchtelingen op straat laten staan. Dan zou je discrimineren", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.

Discrimineren?

Het Veiligheidsberaad fronst ook de wenkbrauwen dat er nu voor de Oekraïners allerlei leegstaande gebouwen beschikbaar zijn, terwijl een aantal gemeenten voor andere asielzoekers eerder geen plaats kon vrijmaken. De burgemeesters willen dat de opvang van andere vluchtelingen, los van de Oekraïense vluchtelingen, evenwichtig over het land wordt verdeeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl