Controle gemeente en politie op recreatieparken Erm wekt ergernis: 'Alsof we criminelen zijn'

220322_smith
Martin Smith, voorzitter van chaletpark Primo © Rien Kort/RTV Drenthe
De gemeente Coevorden voert een grootschalige controle uit naar de bewoning op de vakantieparken bij het meer van Erm. De gemeente krijgt daarbij steun van de politie.
Iedereen die het park opkomt of afkomt en op het park verblijft, krijgt een aantal vragen over het gebruik van de chalets, huisjes en stacaravans.

Verontruste bewoners

Martin Smith, voorzitter van chaletpark Primo, is niet te spreken over de actie. Hij werd vanochtend om 05.00 uur gebeld door enkele verontruste bewoners van het park, die schrokken van onder meer het aantal medewerkers van de gemeente en de politieagenten die op de been waren gebracht. "En toen ben ik zelf ook maar even een kijkje gaan nemen wat er allemaal aan de hand was", zegt Smith.
De actie steekt hem vooral omdat Smith afgelopen vrijdag nog met de gemeente om tafel zat om over onder meer de permanente bewoning op het chaletprak te praten. "En toen is deze politieactie helemaal niet naar voren gekomen", zegt hij. "Later schijnt de gemeente samen met de politie het park nog te willen opgaan en ieder chalet afzonderlijk te controleren."

Arbeidsmigranten?

De gemeente laat in een persbericht weten meer inzicht te willen krijgen in mogelijke illegale permanente bewoning, sociale problematiek of eventueel aanwezige criminaliteit. Het onderzoek is op de vakantieparken Primo, Secundo en Ermerstrand en duurt in ieder geval nog tot het einde van de middag.
Melanie Homan woont al dertig jaar op het park en laat deze ochtend weten nog nooit een dergelijke actie te hebben gezien. Tijdens het uitlaten van haar hond stuitte ze op de vijf blauwe tenten bij de entree van het park, waar ze door agenten en handhaving ondervraagd werd. "Ik kreeg vragen zoals wie op het park verblijft en waarom. Wellicht heeft het iets te doen met arbeidsmigranten. Ik hoorde van meldingen van overlast", zegt Homan.
Controle op recreatieparken Erm wekt ergernis: 'Alsof we criminelen zijn'

'Buitenproportioneel'

Smith noemt de actie van de gemeente en de politie "buitenproportioneel", vooral omdat het chaletpark volgens hem geen commerciële insteek heeft. "Chaletpark Primo heeft negentig kavels waarvan de helft legaal bewoond is en de gemiddelde leeftijd van de bewoners zit boven de zeventig jaar, dus wietplantages of andere illegale activiteiten zullen ze hier niet gaan vinden."
"Er staat hier meer politie, dan er bewoners op het park zijn", gaat Smith verder. Hij schudt zijn hoofd als hij tijdens de controle om zich heen kijkt. "Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. We worden behandeld alsof we criminelen zijn en dit een half crimineel park is. We hebben de gemeente nota bene uitgenodigd om eens een kijkje te nemen op het park, maar de eerste ambtenaar moesten we nog zien. Tja, tot nu dus."
controle bungalowparken Erm Ermerstrand
Controle bungalowparken Erm © RTV Drenthe/Rien Kort

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl