Meer van Galilea en Fietsfestival Hoogeveen keren niet terug

Meer van Galilea
Het Meer van Galilea tijdens de editie van 2019 © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Twee publiekstrekkers in de gemeente Hoogeveen houden op te bestaan. Het Meer van Galilea in Hollandscheveld stopt er mee. Ook Fietsfestival Drenthe, voorheen Trappen, Happen en Stappen, verdwijnt van de agenda.
Het Meer van Galilea trok tien jaar lang op Hemelvaartsdag duizenden mensen naar recreatieplas Schoonhoven bij Hollandscheveld. Tijdens de eerste editie in 2010 waren het er zo'n 3.000. In de laatste in 2019 waren het er naar schatting acht- tot negenduizend.
De afgelopen twee jaar kon het evenement aan het water met toneel, muziek en bijbelverhalen niet doorgaan vanwege corona.

Hoogtepunt

"Het was geen makkelijke beslissing", zegt Bert Jan de Jonge van de organiserende stichting Burning Heart. "We hebben tien jaar gehad en het was steeds een groot succes waarin we groeiden naar bijna 10.000 bezoekers. Maar de laatste jaren merkten we ook dat het steeds moeilijker was om vrijwilligers en sprekers te vinden."
Wat De Jonge betreft wordt er gestopt op het hoogtepunt. "Je moet ook vernieuwend blijven en voorkomen dat je 15 jaar hetzelfde gaat doen. We willen niet dat we teruggaan naar 5.000, 3.000 en dan uiteindelijk stoppen."
Volgens de stichting is het doel waarmee ooit begonnen werd, ruimschoots bereikt: "Het evangelie van Jezus Christus vrijblijvend en zonder drempels aan bieden aan iedereen die het horen wil."

Stadsmuren in de verkoop

Het decor van het Meer van Galilea gaat in de verkoop. "De paleismuur, stadsmuren, herdershuisjes en bootjes worden verkocht", zegt De Jonge. "We hebben ook nog zo'n 300 kostuums, die gaan we misschien wel verhuren. Want als stichting Burning Heart gaan we kijken naar andere dingen om te organiseren en zo hebben we toch nog wat inkomsten."
Het komende hemelvaartsweekend heeft De Jonge dus vrij. "Als het mooi weer is halen we de caravan van stal. Na twaalf jaar hebben we een keer weer een 'normaal' hemelvaartsweekend. Maar het is jammer dat het stopt", uit hij zijn gemengde gevoelens. "Met name de saamhorigheid om met zo'n 300 vrijwilligers de weken ervoor de boel op te bouwen ga ik missen. Vaak werd gezegd dat de periode in aanloop nog mooier was dan de avond zelf."
"Het besluit om na tien jaar te stoppen gaat gepaard met een tweeslachtig gevoel", meldt organisator Stichting Burning Heart op Facebook. "Maar we kunnen dankbaar vaststellen dat dit evenement z'n doel ruimschoots heeft bereikt. Het evangelie van Jezus Christus vrijblijvend en zonder drempels aan bieden aan ieder die het horen wil."

Fietsfestival krijgt financiën niet rond

Ook een andere publiekstrekker in de gemeente Hoogeveen maakte vandaag bekend te stoppen. Het Fietsfestival houdt het na vijf edities voor gezien. Het evenement werd bekend onder de naam Trappen, Happen en Stappen.
Trappen Happen en Stappen
Onderweg zijn er muziek, theater en activiteiten voor de deelnemers © RTV Drenthe/Dylan de Lange
"Zonde", zegt organisator Myrthe Strijker van het organiserende Niquell. "Het heeft te maken met de financiën. We hebben twee moeilijke jaren door corona gehad en subsidies werden steeds verder afgeschaald."
Met alleen bijdragen van sponsors lukt het Strijker en de vrijwilligers niet een volwaardig evenement neer te zetten. "Dan sta ik er ook niet achter."

Alternatief

Trappen, Happen en Stappen werd in 2016 opgezet als alternatief voor de Drentse Fiets4daagse. Drie jaar eerder werd Hoogeveen als startplaats geschrapt voor dat evenement. Max Jacobsen van Maxx Sports & Events en Monique Huizenga van evenementenbureau Niquell wilden niet wachten tot Hoogeveen weer als startplaats werd benoemd en besloten een eigen meerdaags fietsevenement op te zetten.
Beide evenementen bleven de afgelopen jaren naast elkaar bestaan. In coronajaar 2020 kon, in tegenstelling tot de Drentse Fiets4Daagse, het evenement wel doorgaan. Op de eerste dag stapten er 600 fietsers op, een record volgens de organisatie.

Nieuw evenement?

Strijker hoopt dat er in de toekomst opnieuw een alternatief fietsevenement in Hoogeveen komt. "Er is al contact met mij opgenomen, dus wie weet."
Aan het Fietsfestival bewaart ze in ieder geval goede herinneringen. "Ik heb het altijd met superveel plezier gedaan en genoten. Vooral van reacties van mensen die zeiden dat ze op plekjes kwamen waar ze nog nooit waren geweest. En dat terwijl ze toch in hun eigen omgeving fietsten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.