Regering moet onderzoek doen naar rendabel maken Vliegveld Eelde

Entree Groningen-Airport-Eelde
Heeft Groningen Airport nog bestaansrecht? © RTV Drenthe / Andries Ophof
Er moet een nieuw onderzoek komen naar hoe het verlieslijdende Groningen Airport Eelde rendabel kan worden gemaakt. Daar heeft een meerderheid in de Tweede Kamer toe opgeroepen.
De regering moet samen met Noord-Nederland het onderzoek gaan doen. Ook moet er worden gekeken welke rol Schiphol bij de continuïteit van het vliegveld kan spelen. Een verzoek van VVD, CDA en PVV kreeg een meerderheid hiervoor in de Tweede Kamer. Volgens de partijen is regionale luchtvaart belangrijk voor de bereikbaarheid, het vestigingsklimaat en de economie van heel Nederland.

'Superblij'

Directeur Meiltje de Groot is 'superblij' met de uitkomst van de stemming. "Hier hebben we jarenlang voor gelobbyd. Een driekwart meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit verzoek."
De brede steun in de Tweede Kamer is belangrijk voor Groningen Airport Eelde. "De Kamer zegt nu tegen de regering: 'U moet meedenken over het in stand houden van de luchthaven. De komende tijd gaan we dus met veel partijen om de tafel om te kijken hoe dat te regelen valt."
Ook zal de luchthaven zelf bezig gaan met het bedenken van een oplossing. "We moeten samen met het Rijk, de provincies, en andere organisaties tot een oplossing komen, ik heb vertrouwen dat die oplossing er gaat komen", aldus De Groot.

Verlieslijdend

Het lukt Groningen Airport Eelde maar niet om rendabel te worden. "We doen heel veel taken die de regering eigenlijk moet oppakken zoals: veiligheid en onderhoud. Die kosten zijn enorm gestegen en kunnen wij moeilijk terugverdienen."
Elk jaar moeten er tonnen tot miljoenen bijgelegd worden om Eelde open te houden, dat geld wordt betaald door de aandeelhouders. Dat zijn de provincies Groningen en Drenthe, gemeente Tynaarlo en FB Oranjewoud. Vooral de provincies willen liever niet meer betalen.
Vliegveld Eelde werkt samen met twintig andere luchthavens in Nederland: "Met oog op de toekomst is die samenwerking ook erg belangrijk", vertelt De Groot.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.