Duizenden euro's schade na vernielingen bij lelieteler in Vledderveen

Vernielingen Maatschap Joling
Beregeningsslangen zijn kapot gesneden op de akker van Joling © Maatschap Joling
Moedeloos wordt hij er van. Vanochtend trof lelieteler Henk Joling uit Dwingeloo op een akker in Vledderveen vernielingen aan. "Ik denk dat de schade tegen de tienduizend euro loopt."
Afdekzeilen die kapot zijn gesneden, net als een beregeningsslang. Vandalen hebben huisgehouden op de akker op de hoek van de Grensweg en P.W. Janssenlaan. "Dit is niet leuk", zegt Joling met een zucht. "En ik weet niet hoe ik me hier tegen kan wapenen. Misschien moet je er dan een beveiligingscamera neerzetten, maar dat is ook nogal wat."
Vanwege de nachtvorst heeft de akkerbouwer de afdekdoeken en de beregeningsinstallatie op het land liggen. Op deze manier wil hij voorkomen dat de grond bevriest. "Er lag voor wel 15.000 à 16.000 euro aan afdekdoeken. Meer dan de helft is kapot", rekent Joling. "In het verleden zijn er wel eens kleine dingetjes geweest, maar dit heb ik nooit meegemaakt."
Wie er achter de vernielingen zit, is gissen. "Het zijn in ieder geval geen liefhebbers van mijn werk. We hebben de politie erbij geroepen en die neemt het serieus. Dit komt niet onderin een lade te liggen."
Voor Joling is het ondertussen afwachten of het hier bij blijft. "Het gebeurt op de vlakte, op een plek waar niet veel mensen komen. Dat is moeilijk te beveiligen. Zet ik er een camera neer ter waarde van 350 euro per week, dan kost mij dit tot september ook 8000 euro. Wil je hier iets tegen doen, dan moet de dader een keer worden betrapt. Maar de pakkans is klein."

'Scherp afstand'

Meten=Weten, de belangengroep die al jaren kritisch kijkt naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zegt 'scherp afstand' te nemen van de vernielingen. "Blijkbaar loopt de frustratie over het in gebreke blijven van de overheid in dit dossier zo hoog op dat sommigen menen tot dit soort acties over te moeten gaan. Daar hebben wij geen begrip voor en wij kunnen ons dan ook niet voorstellen dat dit leden van Meten=Weten betreft. Mocht dit wel zo zijn, dan worden ze onmiddellijk geroyeerd."
Vandalisme Vledderveen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl