Jetta Klijnsma na schietpartij: Afvragen hoe ons land eruit moet zien

Het programma in het provinciehuis met kinderen is omgegooid vanwege de schietpartij in Utrecht (Rechten: RTV Drenthe)
Het programma in het provinciehuis met kinderen is omgegooid vanwege de schietpartij in Utrecht (Rechten: RTV Drenthe)
"Er is net iets heel ergs gebeurd in Utrecht", dat zei Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma aan het begin van een speciale verkiezingsbijeenkomst met jongeren. De bedoeling was dat in het provinciehuis in Assen de leerlingen zouden spreken met politici over de Provinciale Verkiezingen.
Dat programma is omgegooid vanwege de schietpartij in Utrecht. Klijnsma voegde er aan toe dat landelijk is besloten om de campagne voor de verkiezingen stil te leggen, omdat dit 'een heel verdrietig fenomeen is'.
"Dat betekent voor vanmiddag dat we niet het programma afwikkelen dat we hadden bedacht. Dat kleuren we op een andere manier in", zegt Klijnsma tegen de leerlingen. "Toen ik hier naartoe liep dacht ik 'het is wel een goed plan om ons met zijn allen af te vragen hoe we willen dat ons land eruitziet de komende jaren'. Want het is verschrikkelijk. We hebben het kortgeleden ook in Nieuw-Zeeland gezien."
Klijnsma noemt het verder verschrikkelijk dat er in onze samenleving mensen zijn die zich zoveel beter vinden dan anderen. "Zij denken dat dat hen het recht geeft andere mensen dood te maken. Dat kan niet."
Mede-organisator PrO Assen vindt het jammer dat het schooldebat niet in de oorspronkelijke opzet door kon gaan, maar had er wel begrip voor. "Dit is overmacht", zegt Gerard Jansen van PrO Assen.
De aangeslagen jongeren gingen uiteindelijk wel in debat met elkaar over onderwerpen die ze hadden voorbereid, zoals kernenergie en een diploma-eis als voorwaarde om te kunnen stemmen. "Je merkte wel dat het de sfeer beïnvloedde, vooral aan het begin. De jongere leerlingen hadden er meer last van dan ik als tiener", zei Leon Kok, deelnemer aan het schooldebat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.