Politie en marechaussee in Noord-Nederland extra waakzaam na schietpartij in Utrecht

De politie Noord-Nederland is extra alert na de schietpartij van vandaag in Utrecht. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft de schietpartij vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag.
Bij de schietpartij zijn drie doden gevallen en vijf gewonden. "Het is vanzelfsprekend dat we extra alert zijn", zegt politiewoordvoerder Paul Heidanus. "We kunnen namelijk nog geen enkel scenario uitsluiten, dus we moeten met alles rekening houden. Dat betekent dat we nu met een team in kaart aan het brengen zijn óf en waar maatregelen nodig zijn."

Alle politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht. De politie meldt dat in de publieksruimten van de bureaus bewapende politieagenten aanwezig zijn. De agenten dragen zware vesten, net als agenten op strategische plekken in het land.

'Geen uitspraken over maatregelen'
Langs de A28 tussen Eelde en Haren staat een politiebusje te observeren. Of dat een van die maatregelen is, wil Heidanus niet zeggen. "Over specifieke maatregelen doen we geen uitspraken."

Enkele noordelijke agenten die vandaag toevallig in Utrecht waren voor de pensioenacties hebben zich aangesloten bij de zoekactie naar de dader of daders. "Agenten van de politie Noord-Nederland kregen het incident mee en boden aan om te helpen. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt."

Groningen Airport Eelde
De marechaussee is extra alert op Groningen Airport Eelde. "We zijn op alle luchthavens waar de Koninklijke Marechaussee de politietaken uitvoert, verhoogd waakzaam." Hoe die extra waakzaamheid er verder uitziet, wordt niet bekendgemaakt.