Single Platt Together: 'Vergaarbak van klankkleuren in het Nedersaksisch'

In de single Ik will mehr is ook de Drentse spreektaal te horen (Rechten: RTV Drenthe)
In de single Ik will mehr is ook de Drentse spreektaal te horen (Rechten: RTV Drenthe)
Je over de landsgrens verstaanbaar maken in het Drents? Het kan! Dat bewijst het muzikale uitwisselingsprogramma Drenthe Platt met hun Nedersaksische single Ik will mehr. De Nederlandse stichting Reur werkte hiervoor samen met het Duitse Zentrum für Niederdeutsch.
"De bedoeling was om jongeren met elkaar te verbinden over de grenzen heen", zegt Bert Kamping van Stichting Reur. Hij heeft het hiermee niet over de taalgrenzen, maar de landsgrens tussen Nederland en Duitsland.

Streektaal

Volgens Kamping is de tongval wel anders op grote afstand, maar versta je elkaar wel. "Thorsten Börnsen zelf, de directeur van ZfN, komt uit de buurt van Hamburg. Hij praat Holsteinisch. Dat klinkt eigenlijk al wat meer zoals wij gewend zijn."

Ik will mehr

In de single Ik will mehr is ook Drents talent te horen. Lilian van Lottum uit 2e Exloërmond en Marsha Boes uit Assen, bekend van het Drèents Liedtiesfestival, zingen beide mee. Maar naast Drents is ook Schleswig te horen in het nummer, een Noord-Nedersaksisch dialect. Het geheel is volgens Kamping 'een grote vergaarbak van klankkleuren in het Nedersaksisch'.

Vervolg

Het zou maar zo kunnen dat Platt Together een vervolg krijgt. "Ongeveer rond september komt er een Nedersaksisch songfestival", zegt Kamping. "Een soort Drèents Liedtiesfestival, maar dan plus plus. Het moet het Nedersaksisch in zowel Duitsland als Nederland vertegenwoordigen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.