Waar stond -of staat- dit boerderijtje dat Nico Bulder tekende?

Nico Bulder
Het Drentse boerderijtje waarvan de exacte locatie niet bekend is © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman
Met de tentoonstelling In nieuw perspectief laat het Veenkoloniaal museum werken van kunstenaar Nico Bulder zien, een houtgraveur, illustrator en graficus uit Hoogezand. Hij maakte ook Drentse kunstwerken en van één Drents werkje zou het museum in Veendam graag de locatie weten.
Directeur Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum in Veendam vermoedt zelf dat Bulder in de buurt van Zuidlaren heeft zitten tekenen. Maar hij ruilt zijn mening graag voor een betere in: "We weten niet waar dit is. Gezien de bouwvallige staat van het boerderijtje zal het er wel niet meer zijn. Maar misschien is er iemand die onmiddellijk weet waar dit huisje ooit stond? We houden ons aanbevolen voor tips."

Vrij werk

De tentoonstelling 'Nico Bulder in nieuw perspectief' bevat diverse Drentse taferelen. Hendrik Hachmer: "We kennen hem vooral van zijn gravures en houtsnedes, maar Bulder was veelzijdiger. Dat laten we nu ook zien. Hij maakte olieverven en aquarellen, steendrukken en potloodtekeningen. Om die reden heet de tentoonstelling ook 'in nieuw perspectief'. We laten nu werk zien dat eigenlijk relatief onbekend was."

In Drenthe graag en veel onderweg

Nicolaas Bulder (1898-1964) woont en werkt zijn hele leven in Hoogezand. Zijn vader is timmerman en zijn moeder is de dochter van een kleermaker. Op 15-jarige leeftijd gaat Nico Bulder werken in een machinefabriek, maar in de avonduren neemt hij les bij een scheepstekenaar en een wiskundeleraar. Hachmer: "Hij werkte bij de Scheepswerf Gideon die in 1923 failliet ging. Toen dacht hij: ik word graficus en ik ga boeken illustreren. En dat is eigenlijk het werk wat hij gedaan heeft. Maar daarnaast heeft hij ook heel veel vrij werk gemaakt, ook in Drenthe was hij graag en veel onderweg."
Nico Bulder
Kerk Anloo getekend door Nico Bulder © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman

Anloo in pastel

Het Veenkoloniaal Museum heeft een collectie werken in bruikleen gekregen van de Stichting Nico Bulder, vertelt Hachmer: "Zij hadden geen depot. Toen hebben wij gezegd, wij hebben nog wel ruimte, dus wij willen die werken van Bulder wel in bruikleen nemen. We hebben voor deze tentoonstelling dus kunnen putten uit het werk dat in ons gebouw is ondergebracht. Tien jaar geleden hebben we aandacht besteed aan z'n ex-librissen, die in de jaren 20 en 30 heel geliefd waren. Maar je ziet hier dus ook pasteltekeningen, bijvoorbeeld van Anloo in de winter. En hiernaast hangt een aquarel, dus dat deed hij ook."
Nico Bulder
Anloo in de winter, pastel tekening © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman

Drenthe Toen

Het hele gesprek met Hendrik Hachmer is op zondag 3 april te horen in het radioprogramma Drenthe Toen, dat wordt uitgezonden tussen 12.00 en 14.00 uur. Daarna te beluisteren via Uitzending Gemist op deze website.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl