Nieuwe 'waterbaas' voor waterschap Noorderzijlvest

Roeland van der Schaaf wordt de nieuwe dijkgraaf van het waterschap Noorderzijlvest. Hij is voorgedragen door het algemeen bestuur van het waterschap. Van der Schaaf is nu nog wethouder in de gemeente Groningen.
De nieuwe dijkgraaf heeft zin in zijn nieuwe functie en noemt het 'een prachtige kans'. "Noorderzijlvest heeft in de komende jaren stevige uitdagingen zoals de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering. Water gaat steeds een belangrijkere rol spelen in onze samenleving. Ik voel me vereerd als dijkgraaf - in samenwerking met alle betrokkenen - daaraan te mogen bijdragen."
Opvolger Bert Middel
Van der Schaaf ziet bovendien overeenkomsten met zijn werk als wethouder: "Ik kijk ernaar uit om uitdagingen zoals hittestress en waterveiligheid te lijf te gaan. Maar ook het vraagstuk waar ik me hier in de gemeente al mee bezig hield: het evenwicht tussen natuur, landbouw en verstedelijking, hoe daar mee om te gaan, en welke rol water daarin speelt", zegt hij tegen RTV Noord.
Van der Schaaf volgt Bert Middel op, die per 1 juli met pensioen gaat.
Noorderzijlvest is het waterschap voor Noord- en Midden-Drenthe, het grootste deel van Groningen en een klein stukje Friesland. In dat gebeid wonen 440.000 mensen. In Drenthe gaat het om de gemeenten Assen, Noordenveld, Tynaarlo en Midden-Drenthe. Er werken zo'n driehonderd mensen bij het waterschap.
Wat doen een dijkgraaf en het waterschap?
Een dijkgraaf is vergelijkbaar met de functie van burgemeester. Hij of zij is de voorzitter van het dagelijks bestuur van een waterschap. Het schap is verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een regio. Het gaat dan onder meer om de kwaliteit van het water en om het beheer ervan.
Een dijkgraaf wordt door de koning benoemd. Dat is anders dan de andere bestuurders van het waterschap. Die worden gekozen tijdens de waterschapsverkiezingen, die tegelijk met de verkiezingen voor provinciale staten worden gehouden.
Taken van het waterschap
Het waterschap is onder meer verantwoordelijk voor de dijken en kades in een gebied. Bij veel neerslag en hoog water moet het waterschap ervoor zorgen dat het peil zo snel mogelijk weer normaal wordt, onder meer door gemalen in te zetten. Ook het bestrijden van de muskusrat, die dijken aanvreet, hoort bij de taken van het waterschap.
Verder is schoon water een belangrijke taak. De waterzuivering is een taak van het waterschap, net als de kwaliteit van het water in rivieren, sloten en meren.
Waterschap Noorderzijlvest omschrijft het zo: Wij dragen elke dag bij aan veilig leven met water, werken aan schoon, gezond water en gezuiverd water en zorgen voor voldoende water in elk seizoen.