Proef met middel om koeien minder te laten winden

Koeien in een stal
Door een voedingssupplement maken de koeien minder methaan © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Zo'n tweehonderd melkveebedrijven doen mee aan een proef om koeien minder methaan te laten uitstoten. Door de dieren een voedingssupplement te geven zouden ze minder boeren en winden laten. Daarmee zou de uitstoot van het broeikasgas met dertig procent omlaag kunnen.
Het gaat om het middel Bovaer, ontwikkeld door chemiebedrijf DSM. Een kwart theelepel per dag per koe zou genoeg moeten zijn om de methaanproductie omlaag te krijgen. Het wordt de komende tijd uitgeprobeerd bij boeren die leveren aan FrieslandCampina. Het bedrijf is vanmorgen begonnen met het werven van deelnemers aan de proef.
Afhankelijk van de uitkomsten wordt het middel volgend jaar op meer plekken ingezet.

Methaan schadelijk gas

Methaan wordt gezien als een gas dat sterk bijdraagt aan het broeikasgas. Veeteelt heeft een belangrijk aandeel in de hoeveel methaan die vrijkomt. Het komt vrij in de maag bij herkauwers, vooral runderen. Volgens schattingen is veertig procent van de 'methaanproductie' uit de veeteelt afkomstig.
Daarom noemt topman Hein Schumacher van FrieslandCampina beperking van de broeikasgasuitstoot van koeien een van de routes om het klimaatdoel te halen. Hij is blij dat de aangesloten veehouders als eerste een 'waardevolle praktijkervaring' met het middel mogen opdoen.
DSM levert het middel Bovaer al aan het grote Braziliaanse vleesconcern JBS. De Europese Unie heeft het nu ook goedgekeurd voor deze proef. Om genoeg van het middel te kunnen maken is DSM bezig met de ontwikkeling van een fabriek in Schotland.