Dit zijn de kanshebbers op de Drentse Talentprijs Cultuur

Drentse genomineerden Talentprijs Cultuur
Okki Poortvliet, Tienke Zijlstra en David Westera zijn de genomineerden voor de Talentprijs Cultuur © Kunst en Cultuur
Jong cultureel talent in Drenthe meer aandacht geven. Dat is waarom de Drentse Talentprijs Cultuur in het leven is geroepen. Vanmiddag wordt bekendgemaakt wie er met de prestigieuze titel naar huis gaat.
Filmmaker en illustrator Okki Poortvliet (Odoorn), theatermaker en schrijver David Westra (Coevorden) en beeldend kunstenaar Tienke Zijlstra (Meppel) zijn de gelukkig genomineerden. Stuk voor stuk leverden ze dit jaar een bijzondere prestatie, een van de voorwaarden om voor de prijs in aanmerking te komen.

Tienke Zijlstra

Zijlstra is met haar 40 jaar de oudste van het drietal. Volgens de jury laat ze, hoewel ze al in 2012 is afgestudeerd als docent beeldende kunst en vormgeving, pas sinds vorig jaar écht van zich horen. "Ik maak hele grote tekeningen, het zit wat tegen schilderen aan", vertelt ze over haar kunst. "Ik werk met inkt, water, potlood en krijt. Het zijn werken waarin het fysieke nogal naar voren komt. In het proces, maar ook in dat wat je ziet op papier. Er komen hele fysieke werelden op papier."
Zijlstra ontploft graag op papier, vertelt ze. "Ik vind het mooi om bezig te zijn met een deel van mezelf dat ik niet goed kan begrijpen, en niet goed kan verwoorden. Ik ben met beeld bezig, omdat ik iets moet met een gedeelte van mezelf wat niet te verwoorden is."
Waarom zij de prijs moet winnen? "Ik denk dat mijn werk veel kracht heeft dat komt door de grote bewegingen die erin zitten. Het komt wel binnen. Het is werk dat mensen wel raakt, dus ik denk dat het wel gezien mag worden."
Bekijk hieronder de video met Tienke Zijlstra:
Genomineerde Drentse Talentprijs Cultuur: Tienke Zijlstra

Okki Poortvliet

De 23-jarige Poortvliet noemt zichzelf liever 'maker', omdat ze simpelweg van alles maakt. Films, animaties, illustraties, vormgeving, set-ontwerpen en installaties. Haar focus ligt nu vooral op film, en dat is ook waarom ze genomineerd is voor deze prijs.
Voor haar afstudeerproject aan academie Minerva maakte ze de documentaire IJswee: een film over de ijsvereniging in haar geboortedorp Odoorn. Ze studeerde cum laude af. "Het gaat erover hoe de ijsvereniging ermee omgaat dat de winters steeds warmer worden", legt Poortvliet uit. "Die ijsverenigingen werken vaak keihard, maar heel vaak is het voor niks. Want dat is het gewoon te warm."
In de film worden niet alleen filmbeelden gebruikt, ook animaties, installaties en tekeningen. En die maakt Poortvliet dus allemaal zelf. "Ik maak alles net een beetje absurder dan het is, of ik voeg dingen toe. Bijvoorbeeld door een acteur door het veld te laten lopen, dat kan allemaal."
Waarom zij de Talentprijs verdient? "Ik denk dat ik helemaal mijn eigen blik heb kunnen laten zien. Een soort nieuwe kijk op wat er gebeurt op het platteland, en in zo'n vereniging. En ik hoop dat ik dat nog veel meer van dat soort werk mag maken."
Bekijk hieronder de video met Okki Poortvliet:
Genomineerde Drentse Talentprijs Cultuur: Okki Poortvliet

David Westera

Theatermaker en schrijver David Westra is genomineerd vanwege de solovoorstelling 'Peer Gynt (speelt David Westera)' en om een aantal verteltheatervoorstellingen waarin de Drentse geschiedenis de hoofdrol speelt: De prinses van Zweeloo en de Slag bij Ane.
"De voorstellingen die ik maak zijn heel talig, dus er is altijd tekst. Ze zijn bijna altijd gebaseerd op een bestaande tekst, op een oud verhaal of repertoire en ik probeer daar dan iets van mezelf aan toe te voegen", zegt Westera. "Dus ik probeer iets van mijn eigen gevoelsleven of binnenwereld in dat verhaal pompen en er zo een hedendaags verhaal van te maken."
In zijn voorstellingen speelt de Drentse geschiedenis de hoofdrol, iets wat de Drentse jury bijzonder kan waarderen. David schreef daarnaast ook verteltheatervoorstellingen voor Garage TDI.
Westera: "Ik ben hier op een gegeven moment weggegaan om helemaal aan de andere kant van het land, in Maastricht, te gaan studeren. En de voorstelling Peer Gynt waarmee ik daar afstudeerde, ging heel erg over het feit dat ik uit Drenthe kom en me daardoor soms op 2-0 achterstand voelde staan ten opzichte van collega's die ook afstudeerden, maar allemaal uit de Randstad kwamen en daar connecties hadden. In de voorstelling reken ik af met de onzekerheid en omarm ik juist dat het feit dat ik uit Drenthe kom onlosmakelijk bij me hoort."
Bekijk hieronder de video met David Westera:
Genomineerde Drentse Talentprijs Cultuur: David Westera

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.