Dominee verzorgt kerkdienst in gebarentaal: ‘Ga contact met doven aan’

Gebarendominee Martin Visser Hoogeveen
Elke maand verzorgt Martin Visser een kerkdienst voor doven © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Een kerkdienst bijwonen lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar wat als je niet kunt horen of slechthorend bent? In Hoogeveen hebben ze daar een oplossing voor gevonden. Een keer per maand verzorgt gebarendominee Martin Visser een kerkdienst.
Het idee om gebarentaal te gebruiken tijdens een kerkdienst komt voort uit een gesprek dat Visser in het verleden voerde. Zijn tante kreeg verkering met een dove man. De interesse om te communiceren met doven werd aangewakkerd. Daarom besloot hij om samen met zijn vrouw een cursus gebarentaal te volgen.
"Ik werd predikant in de gemeente Nunspeet en daar waren een aantal dove mensen lid. Tijdens de diensten ben ik gebaren gaan gebruiken", vertelt Visser. "Daar werd enthousiast op gereageerd. Stapje voor stapje heb ik dat steeds verder uitgebouwd."

Meer aandacht

Inmiddels trekt de dominee door heel Noord-Nederland met zijn dienst. Volgens Visser is gebarentaal een ondergeschoven kindje en mag daar best meer aandacht voor zijn. "Iedereen heeft het recht om een kerkdienst te kunnen volgen. Als dat dan op deze manier kan is dat natuurlijk geweldig."
Toch hebben veel plaatselijke kerken niemand die gebarentaal beheerst. Visser beseft dat het iets is dat moet groeien. "Ik heb drie andere collega's die werken in de rest van het land. Eigenlijk zou er meer aandacht aan moeten worden besteed. Dit werk bestaat namelijk al sinds de jaren zeventig. Het zou mooi zijn als meer mensen zich zouden aansluiten voor het werk."
Tekst gaat verder onder de video
Gebarendominee in Hoogeveen

Waardering

Dat het werk van Visser gewaardeerd wordt, is te merken aan de bezoekers. Ria en Margreet uit Hoogeveen komen elke maand langs. Volgens de dames zijn de diensten van de gebarendominee niet meer weg te denken. "Zonder een gebarentolk is een normale kerkdienst lastig te volgen", legt Ria uit. Zij is van jongs af aan doof. "Informatie kan dan verkeerd overkomen. Martin kan het goed uitleggen en dat is fijn."
De slechthorende Margreet sluit zich aan bij de woorden van Ria. "Het geeft mij veel duidelijkheid en rust. Ik kan nu ontspannen de dienst volgen. Informatie komt ook veel beter over, ik ben erg blij dat Martin dit doet."

'Zoek het contact op'

De dominee hoopt vooral dat er meer begrip komt voor dove en slechthorende mensen. Daarom doet hij een oproep aan iedereen om het contact aan te gaan. "Want ook zij zijn onderdeel van onze maatschappij en horen er gewoon bij", vervolgt hij. "Dus zoek het gesprek met dove mensen op en probeer te leren van elkaar."
En dat kan op verschillende manieren stelt Visser. "In WhatsApp zit een spraak-naar-tekst functie. Spreek iets in en laat het een doof persoon lezen. Het kan eigenlijk heel makkelijk. Voor de rest is het belangrijk dat je tijdens een gesprek elkaar goed aankijkt. Maak in ieder geval het contact, dat is echt heel belangrijk voor deze mensen", aldus Visser.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.