Zomertijd veroorzaakt piek in aantal aanrijdingen met reeën

ree
Pas op voor overstekende reeën © Saxifraga / Luc Hoogenstein
Wie 's ochtends vroeg de weg opgaat, moet oppassen voor overstekende reeën. Nu de zomertijd is ingegaan, is de kans op aanrijdingen ook groter geworden.
"Je ziet dat reeën in het donker hun kostje bij elkaar scharrelen op grasvelden", legt Björn van der Veen van de Jagersvereniging uit. "Als het licht wordt, trekken ze zich terug naar de dekking. Dus naar de bossen."

'Schemert nog tijdens de spits'

Vanwege de zomertijd zijn er nu meer aanrijdingen. "Afgelopen weekend is de klok verzet, maar dat ziet zo'n ree natuurlijk niet. Vorige week was het 's ochtends rond 7.00 uur al licht en waren de reeën vetrokken uit het veld. Maar nu schemert het nog, terwijl de spits in het verkeer wel op gang komt. Dan krijg je zulke 'conflicten' op de weg", vertelt Van der Veen.
Volgens de jager gaat het goed met de reeënpopulatie, maar zijn er daardoor logischerwijs ook meer aanrijdingen. "Het is de laatste tijd wel vaker bingo. En nu de klok is verzet, zien we straks weer een piek."
Zomertijd veroorzaakt piek in aantal aanrijdingen met reeën

Actief zoeken naar aangereden ree

Van der Veen is een van de vrijwilligers die een melding krijgt als er een aanrijding is geweest. "Ik ga dan ter plaatse. Vaak ligt het dier al dood langs de straat. Maar het gebeurt ook dat een dier gewond wegrent." Om een lange lijdensweg te voorkomen, wordt actief gezocht naar de aangereden ree. Dat gebeurt met speciaal opgeleide 'zweethonden', die het spoor van het dier kunnen vinden. "Zij brengen de jager bij de ree en kunnen het dier zo snel mogelijk uit z'n lijden verlossen."
Bij een aanrijding met een ree blijft het voor de bestuurder van een auto meestal bij materiele schade. Maar de schrik zit er vaak goed in. "Het is echt wel heftig", aldus jager Van der Veen, die mensen waarschuwt rustig aan te doen in deze periode. "Haal even je voet van het gas als de klok is verzet. Ook tijdens de bronsttijd in de zomer."
(Tekst gaat verder onder de foto)
bjorn van der veen
Björn der Veen van de Jagersvereniging op zoek naar aangereden reeën © RTV Drenthe / Marjorie Noë

Hoe voorkom je een aanrijding?

Hoewel aanrijdingen nooit helemaal zijn te voorkomen, zijn er volgens de Faunabeheereenheid Drenthe wel maatregelen die genomen kunnen worden. "Je kunt bijvoorbeeld hekken en reflectoren plaatsen", zegt coördinator Nanno Siegers. "Een ree schrikt dan van een autolamp die op een reflector schijnt." Maar Siegers weet ook: "Alles went, ook voor zo'n dier. Zoiets werkt maar tijdelijk."
Het belangrijkste is dus je snelheid minderen. "Als je 60 kilometer per uur rijdt, is het nog mogelijk om te stoppen voor een ree. Met 80 kilometer per uur gaat dat nog net goed, maar met 100 kilometer per uur is de remweg te lang. Dan is er geen houden meer aan."

Minder aanrijdingen vanwege thuiswerken

In 2020 werden in Drenthe bijna 800 reeën aangereden. Vorig jaar waren dat er bijna 700. Een afname dus van zo'n 100. Je zou zeggen, dat is een goede ontwikkeling. "Maar in het derde en vierde kwartaal werkten we veel thuis. Dat is een voordeel geweest."
Mensen die een ree hebben aangereden, wordt gevraagd een melding te doen via het telefoonnummer: 0619240555.
reeën aanrijden
Botssnelheid © Faunabeheereenheid Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.