'Kjell Scherpen wordt een topkeeper in Engeland'

VOETBAL - Het blijft bijzonder om de naam van Kjell Scherpen te zien op het wedstrijdformulier van Oranje Onder 19. Nee, niet vanwege de naam, maar vooral vanwege de clubs die achter alle namen staan. Daar prijkt tussen PSV, Ajax, Feyenoord en Chelsea dankzij Scherpen toch maar mooi de naam van FC Emmen. Maar voor hoelang nog?
Scherpen zelf kan er wel om lachen. "Ik ben er inmiddels wel aan gewend. Tijdens mijn stage bij de Onder 17 was het allemaal nieuw, nu niet meer. Bovendien speelt FC Emmen nu ook in de eredivisie en horen we er gewoon bij en mogen we ook best wel serieus genomen worden." 

Ik verwacht dat het aankomt op het duel van dinsdag tegen Spanje. Of het kan? Als je ziet hoe goed we kunnen voetballen, dan moet het haalbaar zijn.
Kjell Scherpen, doelman FC Emmen en Oranje Onder 19 over de EK-kwalificatie

De 'portier van 2 meter 4', zoals Scherpen in veel media wordt omschreven, speelde gisteravond zijn eerste van drie cruciale kwalificatieduels voor het EK in Armenië komende zomer. In Hardenberg, op het veld van HHC, werd Wales met 2-1 verslagen. Zaterdag wacht in Assen (op het veld van Achilles 1894 om 16.00 uur) het tweede duel tegen Slovenië en dinsdag, opnieuw in Hardenberg, wacht het laatste duel tegen Spanje. "Als het ons lukt dan wordt het mijn eerste grote toernooi. Ik verwacht dat het aankomt op het duel van dinsdag tegen Spanje. Of het kan? Als je ziet hoe goed we kunnen voetballen, dan moet het haalbaar zijn." 

Gelukkig kreeg ik vandaag de bevestiging dat hij wel heel veel coacht.
Peter van der Vlag, teamgenoot FC Emmen

Tegen Wales kreeg Scherpen niet veel te doen. Zichzelf onderscheiden zat er niet in, in tegenstelling tot de doelman van Wales. De 19-jarige Drent moest het doen met wat terugspeelballen en een enkele hoge bal van Wales in de vijandelijke zestien. "Dat is voor hem ook wel eens lekker", lachte Peter van der Vlag. De reserve-doelman van FC Emmen was aandachtig toeschouwer in Hardenberg. Van der Vlag is niet alleen collega van Scherpen, maar ook een soort mentor. "Wat me vanavond opvalt is dat hij veel coacht. Dat valt me bij FC Emmen niet zo op en dat vraag ik dan wel eens aan hem. Dan zegt hij altijd dat hij genoeg coacht. Gelukkig kreeg ik vandaag die bevestiging." 

Brutaler worden 
Volgens Van der Vlag ligt op het gebied van coaching ook de meeste winst te behalen. "Hij moet ervoor zorgen dat hij niets meer te doen krijgt. Dat kan maar op één manier en dat is door iedereen op de juiste plek te zetten." Ook Alfons Arts, trainer van FC Groningen 2 en oud-speler van FC Emmen, denkt daar zo over. "Daarnaast vind ik dat hij nog wel wat brutaler mag worden. Zijn verschijning is imposant, maar soms mag een speler dat ook wel voelen." 

Kjell moet elke week spelen. Op het niveau waar hij dat nu doet is ideaal voor hem.
Alfons Arts, trainer FC Groningen 2 en oud-speler van FC Emmen
 

De twee kritische toeschouwers zien voor Scherpen een mooie toekomst weggelegd. "Sinds kort speelt het verhaal Ajax", aldus Van der Vlag. "En er zijn meer clubs geïnteresseerd. Hij gaat daar heel goed mee om. Of ik hem adviseer? Nee, dat moet hij zelf bepalen samen met zijn familie. Belangrijkste is dat hij blijft spelen. Het mooiste zou zijn dat dat nog een jaar bij FC Emmen kan." Die mening heeft Alfons Arts ook. "Jongens van zijn leeftijd moeten wekelijks spelen. Op het niveau waar hij nu keept kan hij het meeste leren. Wat ik voorspel? Ik zie voor hem een grote carrière weggelegd. Ik denk dat hij een topkeeper in Engeland wordt." 

Scherpen zelf blijft zoals hij altijd is: nuchter. "Ik ben daar nu niet mee bezig. Ik speel met FC Emmen eerst nog acht zeer belangrijke wedstrijden en dan ga ik pas nadenken over de toekomst."