Personeel Wildlands opgelucht: Het voelt als een frisse doorstart

Opgelucht en knuffelend verlaten de medewerkers van Wildlands Adventure Zoo het gemeentehuis in Emmen. Ruim veertig werknemers woonden de commissievergadering bij over de redding van het park.
Bij gebrek aan ruimte in de raadszaal zaten de medewerkers in het Bruggebouw en volgden de vergadering op groot scherm. "Ik heb er een positief gevoel over", zegt eentje na afloop. 

'Het zijn moeilijke tijden geweest'
"Het zijn moeilijke tijden geweest, het was onzeker. Maar wij gingen er altijd vanuit dat het goed zou komen", vervolgt ze. "We hebben een goede interim-directeur die het al de goede kant heeft opgestuurd. We zijn niet bang geweest voor een faillissement, maar positief gebleven. Het voelt als een frisse doorstart, het komt allemaal goed. De gemeenteraad gaat zo goed als zeker instemmen."

De fracties spraken vanavond over het raadsvoorstel. Dat houdt in dat Emmen de enige financier van het park wordt door de leningen van VolkerWessels en Rabobank aan het park over te nemen. Ook wil het het themapaviljoen van de WMD overkopen voor drie miljoen euro en dat verhuren aan het park. WMD wil de banden met Wildlands afbouwen.

Het belang van Emmen in Wildlands loopt dan op van 59 miljoen euro tot 80,5 miljoen euro. Het park draaide vorig jaar acht miljoen euro verlies, mede door tegenvallende bezoekersaantallen.

Faillissement ondenkbaar 
De politiek in Emmen is duidelijk: Een faillissement van Wildlands is ondenkbaar. En dus is het scenario dat de gemeente de enige financier wordt van het dierenpark 'het minst slechte', vindt D66. 

De raadsfracties spraken zich vanavond tijdens de ingelaste commissievergadering voor het eerst uit over het noodverband. "Het roept dubbele gevoelens op", zegt fractievoorzitter Pascal Schrik van Wakker Emmen. "Nog geen drie jaar na de opening spreken we van een mogelijk faillissement. Het is een financieel debacle geworden. Maar als het park failliet gaat kan de gemeente 60 miljoen euro afboeken."

Ook de andere partijen schaarden zich daarachter en wezen daarbij op het grote maatschappelijke en economische belang van het dierenpark. 

'Spontaan abonnement gekocht'
Fractievoorzitter Tom Kuilder (ex-PVV) van Voor Emmen Voor Nederland (VEVN), was als PVV'er tegen investeren in Wildlands. Inmiddels is Kuilder als een blad aan de boom omgedraaid. "Het verhaal van de interim-directeur klinkt goed. Ik heb spontaan een abonnement gekocht. Emmen is niks zonder een dierentuin. De zweem van negativiteit moet van het park af."

De enige partij die tegen het reddingsvoorstel lijkt is de PVV-fractie. "Wildlands is het Griekenland van Emmen. We zijn allesbehalve positief. In onze ogen is de gemeente een overheidsinstelling, geen onderneming", vindt fractievoorzitter Edwin Rixtum. "Wat zijn de redenen om nu wel het vertrouwen te hebben in deze mooie dierentuin?"

'Meer zicht op bezoekersstroom'
Wethouder Jisse Otter zegt geen garanties te kunnen geven. "Maar de nieuwe businesscase is gebaseerd op wat er nu staat. We hebben ook meer zicht op de bezoekersstroom. Toen het park er stond, wisten we niks."

Wel kijkt de gemeente scherper naar monitoring en toezicht op het park, dit wordt aangepast. Hoe dat eruit gaat zien is nog niet bekend. De gemeenteraad van Emmen besluit volgende week definitief over het raadsvoorstel.

"In 2035 heeft Emmen honderd jaar een dierentuin. Dat gaan we dan vieren en ik hoop dat ik dat mee mag maken", aldus Otter.
Meer over dit onderwerp:
Wildlands Emmen dossier Wildlands gemeente Emmen
Deel dit artikel: