'NAM zet Rijk onder druk: gasbedrijf wil minder huizen versterken'

ANP-445907257
Het kantoor van de NAM in Assen © ANP / Marcel J. de Jong
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zou het Rijk sinds mei 2020 herhaaldelijk onder druk hebben gezet om minder huizen in Groningen te versterken dan de overheid wil. Daarbij zou door het Asser gasbedrijf zijn gedreigd niet te betalen voor huizen die de overheid onveilig verklaart. Volgens de NAM gebruikt de overheid 'verouderde normen'.
Dat blijkt volgens NRC en Dagblad van het Noorden uit brieven tussen de NAM en het Rijk. Die brieven werden opgevraagd op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.
Facturen van de overheid worden door de NAM niet volledig betaald. Dat is volgens de kranten al een jaar bekend, maar naar buiten toe zegt het gasbedrijf dat het om een boekhoudkundig probleem gaat. De accountant van de NAM zou de facturen niet gedetailleerd genoeg vinden.

NAM: 'Overheid houdt zich niet aan afspraken'

De NAM vindt dat de overheid zich niet aan gemaakte afspraken houdt over hoe onveilige huizen worden aangewezen en versterkt. De overheid zegt bouwkundige en seismische inzichten regelmatig te actualiseren, maar de NAM zegt dat dat niet gebeurt, zo schrijven NRC en Dagblad van het Noorden. Daardoor wordt 'een aanzienlijk aantal huizen versterkt op basis van verouderde normen (...) terwijl versterking niet langer of slechts in beperkte mate vereist is voor de veiligheid'. Het gaswinningsbedrijf wil uitleg van de minister waarom hij aanwijzingen van de NAM over aanpassingen niet opvolgt.
Enkele jaren geleden nam het Rijk de regie over van de NAM bij het afhandelen van schades als gevolg door de gaswinning. Het Rijk deed dat omdat er 'grote onvrede was over hoe de NAM de schade en versterking aanpakte: niet ruimhartig, juridisch en zonder oog voor de kwetsbare positie van betrokken inwoners', schrijven de kranten.

'Bemoeien ons niet met beleid'

De NAM zegt tegenover de kranten zich niet te bemoeien met 'het beleid en de uitvoering van de versterkingsoperatie'. "Hoeveel huizen er worden versterkt en hoe dat gebeurt, is helemaal aan het Rijk en de regio. De NAM staat daar buiten. De NAM heeft met het Rijk alleen een discussie over de doorbelasting van kosten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl