COA gaat illegaal gebouwde paviljoentent in Ter Apel weghalen

ANP
De paviljoentent bij de opvang in Ter Apel die nu weer wordt weggehaald © ANP/Persbureau Meter
Onder druk van de gemeente Westerwolde gaat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de illegaal gebouwde paviljoentent bij de nachtopvang in Ter Apel weer afbreken. De tent werd zaterdag in allerijl gebouwd vanwege het tekort aan opvangplekken.
Een woordvoerder van de gemeente Westerwolde meldt bij RTV Noord dat de tent deze week wordt verwijderd. "Een extra paviljoen is geen geschikt middel om de inhumane situatie op te lossen. Alleen extra kwalitatief betere opvangplekken elders kunnen dat probleem verhelpen", zegt gemeentewoordvoerder Kasper Schomaker.

Hoop op extra plekken

Het COA heeft de hoop gevestigd op de toezegging dat er landelijk op korte termijn 2000 extra opvangplekken worden gerealiseerd. Die plekken moeten ervoor zorgen dat de doorstroming vanuit Ter Apel weer op gang komt en het aantal mensen in de nachtopvang daalt. In de illegaal geplaatste tent sliepen overigens geen asielzoekers. De paviljoentent werd gebruikt als eetzaal en recreatieruimte.

Zonder vergunning en toestemming

Afgelopen weekend bouwden medewerkers van het COA een paviljoentent zonder vergunning en zonder toestemming van de gemeente. In eerste instantie dacht burgemeester Jaap Velema van Westerwolde nog aan een 'bedrijfsongelukje', maar al snel bleek dat het COA bewust tegen de regels in de tent heeft gebouwd. Volgens een woordvoerder was het een 'noodgreep' vanwege de 'hygiënische omstandigheden en veiligheid' in de nachtopvang. Al dagen verblijven er in de opvang 650 mensen, terwijl er eigenlijk maar plek is voor 275.
Het COA heeft de gemeente Westerwolde excuses aangeboden voor het plotseling plaatsen van een extra paviljoen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.