Vrachtwagenchauffeurs komen op N34 bij Borger met schrik vrij na doldwaze inhaalactie

Vrachtwagen bijna botsing
De Opel Zafira komt bijna in botsing met de vrachtwagen van Roelof Bloemert © Arnold Schrootenboer
Vrachtwagenchauffeurs Arnold Schrotenboer uit Nijeveen en Roelof Bloemert uit Punthorst (Overijssel) hadden de ernst van de situatie in eerste instantie niet helemaal door, maar toen zij later de beelden terugkeken van de dashcam beseften ze dat ze op de N34 bij Borger door het oog van de naald kropen. Een onverantwoorde inhaalmanoeuvre van een automobilist liep maar net goed af.
Vorige week vrijdagmiddag, een minuut over 4, reden Schrotenboer en Bloemert elkaar op de N34 tegemoet. Een doodnormale verkeerssituatie, totdat op het laatste moment opeens een Opel Zafira met een noodgang de machine van Schrotenboer inhaalde en op die van Bloemert afstormde. Tussen beide vrachtwagens was nauwelijks ruimte, maar de automobilist kon nét op tijd weer naar rechts sturen en voorkwam zo ternauwernood een zware crash.

Kamikazeactie

"Je verwacht niet dat iemand jou daar inhaalt", blikt Schrotenboer terug op de kamikazeactie van zijn achterligger. Hij was onderweg via Gieten naar Emmen. "Nu ik de beelden terugkijk, besef ik dat iedereen veel geluk heeft gehad. Op het moment zelf beleef je het niet zo intens. Het is heftiger als je het later terugziet."
(Tekst gaat verder onder de video)
Vrachtwagenchauffeurs komen op de N34 met de schrik vrij
Ook collega en tegenligger Bloemert zag het moment van de bijna-botsing niet aankomen. "Ik keek toevallig opzij, naar een boer die bezig was op het land", zegt hij. "Toen ik weer voor me keek, zag ik die wagen tussendoor glippen. 'Wat een malloot', dacht ik. Ik stond er in eerste instantie niet zo bij stil, maar toen ik later de beelden bekeek schrok ik wel. Ik rijd met mest, het gewicht van de wagen ligt iets boven de 50 ton. Kom je met een snelheid van 84 kilometer per uur in de zachte berm terecht, dan houd je hem niet meer."

Belangrijke beelden verdwenen

Schrotenboer vervoerde brandstof, onder meer diesel en benzine. Omdat de verschillende compartimenten deels leeg waren, komt de vloeistof in beweging bij een plotse ruk aan het stuur. De Drentse chauffeur vermoedt dan ook dan zijn wagen op zijn kant was gevallen als hij had moeten uitwijken voor de Opel Zafira.
Omdat Schrotenboer een dashcam heeft en kon zien voor welk bedrijf Bloemert werkte, slaagde hij erin contact te leggen met zijn collega. Ook de wagen van Bloemert bleek over een dashcam te beschikken, maar deze kon de beelden niet meer laten zien omdat het kaartje te laat uitgelezen werd. Dat bleek slechts 24 uur terug in de tijd te kunnen gaan.
De video die wel bestaat is naar de politie gestuurd. "Maar die kunnen er niet heel veel mee", zegt Schrotenboer. "Als een agent de auto ziet rijden, zou die de bestuurder kunnen toespreken. Maar het is niet zo dat de bestuurder nu alsnog een bekeuring krijgt."
De politie laat op haar beurt weten dat zij contact zoeken met de automobilist over de gebeurtenis. Daarvoor moet eerst de identiteit van de bestuurder worden achterhaald, meldt een woordvoerder.
Dat risico neem je dan voor twee minuten eerder thuis. Het had ook nooit meer thuis kunnen zijn.
Chauffeur Arnold Schrotenboer

Dodenweg

De vrachtwagenchauffeur uit Nijeveen snapt dat automobilisten op de N34 soms geïrriteerd zijn omdat ze opgesloten zitten achter een vrachtwagen die maar 80 kilometer per uur mag rijden. Hij gaat er desondanks vanuit dat deze automobilist niet bewust de gevaren opzocht.
Wel hoopt hij dat diegene zijn of haar lesje heeft geleerd. "De weg van Borger naar Emmen noemen ze geloof ik de 'Dodenweg'. Iedereen probeert de weg veiliger te maken, maar als je zo blijft rijden heeft het geen zin. Dit was echt kantje boord. En dat risico neem je dan voor twee minuten eerder thuis. Het had ook nooit meer thuis kunnen zijn."
Collega Bloemerts hoopt bovendien dat de situatie een eyeopener is voor veel mensen. "Als een ongeluk met een vrachtwagen in het nieuws komt, wordt de oorzaak ervan niet altijd vermeld. Als dit was misgegaan, was de schuld naar ons gegaan. Wij krijgen vaak de Zwarte Piet toegespeeld, maar dat is onterecht. Dat blijkt maar weer eens uit deze situatie."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.