Westerbork zamelt geld in voor nabestaanden ongeluk Hooghalen

Inwoners van Westerbork zamelen geld in voor de twee Syrische gezinnen waarvan drie zoons om het leven kwamen bij het verkeersongeluk bij Hooghalen.
Op Facebook is een actiepagina gemaakt. Zaterdagmiddag was er meer dan 3.000 euro bij elkaar gebracht, maar de initiatiefnemers hopen op veel meer.

De drie slachtoffers waren twee broers van de chauffeur en een vriend. Alleen de bestuurder overleefde het ongeval. De twee gezinnen van de slachtoffers waren een paar jaar geleden de oorlog in Syrië ontvlucht en in Westerbork gaan wonen.

'Behoefte om te helpen'
"In het dorp leeft sterk de behoefte om de families te helpen", zegt mede-initiatiefnemer Natalie Stort. Zij is bevriend met een van de families. Daarom is vrijdagavond de actiepagina gemaakt. Het geld is bedoeld als bijdrage aan de uitvaart en voor nazorg. "Er is veel hulp uit de buurt om nazorg te bieden." 

Ook de ondernemers in Westerbork wordt betrokken bij de inzamelingsactie. Dit weekend worden flyers verspreid. Voor alle acties is er intensief contact met de getroffen families.

Familie naar Nederland
Verder willen de Westerborkers helpen om ontbrekende familie naar Nederland te halen. "De ene familie heeft een dochter in Saoedi-Arabië, de andere een zoon in Libanon. Het is is zo belangrijk dat zij naar Nederland kunnen komen, al is het maar tijdelijk." Dat proberen ze al lange tijd, maar het lukt maar niet door ingewikkelde regelgeving.“De IND heeft het spoedasiel afgewezen omdat de jongens al begraven zijn. Alsof je je familie daarna niet meer nodig hebt. Juist dan!”


Woensdag zijn de drie Syriërs begraven in Hoogeveen. Geld voor de uitvaart hebben de gezinnen niet. Daarom kwam de eigenaar van restaurant Aramos in Assen ook al in actie. De gewonde chauffeur en een van zijn broers werkten in zijn restaurant.
Deel dit artikel: