Oekraïense Yana werkt na vlucht in Kampeerhal Roden: 'Ik wil geld naar familie sturen'

Yana aan het werk bij de Kampeerhal in Roden
Yana aan het werk bij de Kampeerhal in Roden © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
'Smakelijk', wenst de nieuwste aanwinst van de Kampeerhal Roden de bezoekers toe die zojuist bij haar een Italiaanse bol zalm besteld hebben. Het is nog maar een van de weinige woordjes Nederlands die de 29-jarige Yana Shevchuk machtig is. Geen wonder ook, want ruim een maand geleden zou ze je voor gek verklaren als je haar had gezegd dat ze in het Drentse dorpje Roden in de Kampeerhal zou werken.
"Dat ik dit werk heb is fijn. Maar ik hoop dat de oorlog heel snel voorbij is. Want het liefst wil ik snel weer naar huis", vertelt Shevchuk.

Vluchten

Ruim een maand is de oorlog in Oekraïne aan de gang, met onder andere als gevolg dat er ruim vier miljoen mensen alles achter moeten laten en op de vlucht zijn. Een van hen is Shevchuk. Twee jaar geleden woonde ze nog in Marioepol. Toen de oorlog begon was ze in Odessa en uiteindelijk vluchtte ze via Lviv naar het Poolse Przemysl.
"Daar heb je een groot overdekt winkelcentrum, daar zitten duizenden vluchtelingen", vertelt Henk-Jan Hofman van de Stichting Oost-West Kontakten. De afgelopen maand brachten vrijwilligers van die club veel hulpgoederen richting de grens en namen ze ruim veertig vluchtelingen mee terug naar de gemeente Noordenveld.
"In dat winkelcentrum hadden ze verschillende ruimtes. Elke ruimte had een nummer, die stonden voor landen. Ruimte 10 was bijvoorbeeld Duitsland, België, Denemarken en Nederland", legt Hofman uit. In een van die ruimtes zat Shevchuk ook. "Zij wist tien minuten voordat ze mij ontmoette nog niet dat ze naar Nederland zou gaan."
Twee weken na vlucht werkt Oekraïense Yana bij Kampeerhal Roden
Op haar vlucht naar veiligheid moest Shevchuk haar moeder en broertje achterlaten. "Mijn moeder is heel oud en mijn broertje te jong", legt ze uit. Zo'n drie weken was contact met ze krijgen niet mogelijk. Maar de laatste tijd spreekt ze weer met haar geliefden: "We kunnen bellen, whatsappen en ook videobellen."

Handjes uit de mouwen

Voor Shevchuk is het werken in het restaurant van de Kampeerhal Roden ook een fijne afleiding van de dagelijkse stroom aan nare nieuws uit haar thuisland. "Ik kijk elke dag het nieuws. 's Ochtends, 's avonds en ook tijdens het eten. Het is echt ernstig", kijkt ze serieus.
"Ik maak de tafels schoon, maak broodjes en we hebben soepen en salades", vertelt ze enthousiast over haar werk. Het werken in de horeca is ze gewend, dat deed ze voor de oorlog in Oekraïne ook. "En het geld dat ik nu verdien, dat wil ik naar mijn familie daar sturen", aldus de nieuwste aanwinst van de Kampeerhal Roden.

Warm bad

De Stichting Oost-West Kontakten merkte bij de mensen die ze mee terug namen uit Oekraïne dat ze bij aankomst in Nederland graag wilden werken en sporten. En dus ging er na de lange autorit naar Nederland meteen een oproep uit naar ondernemers in de gemeente Noordenveld. Het team van de Kampeerhal hoefde daar niet lang over na te denken.
"De overheid heeft per 1 april nieuwe regels opgesteld waardoor mensen uit Oekraïne gemakkelijker kunnen werken. Daar maken wij graag gebruik van", vertelt Richard Kremer van de Kampeerhal. Naast Shevchuk begint er deze week ook nog een andere vrouw. "Afgelopen zaterdag hebben we al een openingsbarbecue gehad met alle nieuwe mensen. Daar waren zij ook bij. Dus we hebben al gezellig kennisgemaakt."
Het warme welkom en de gezellige borrel staat in schril contrast met de oorlogssituatie die Shevchuk in haar thuisland achter heeft moeten laten. Ze troost zich voorlopig met de gedachte dat haar familie veilig is. En ook al is ze heel dankbaar voor alle hulp, het liefst doet ze wat ze nu in Roden doet gewoon weer in het oude, vertrouwde Odessa. Al zal het daar ook nooit meer helemaal hetzelfde zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.