Dorp Gieterveen pakt zelf organisatie Hemelvaartsmarkt op

De markt in Gieterveen heeft een nieuwe organisator (Rechten: archief RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel)
De markt in Gieterveen heeft een nieuwe organisator (Rechten: archief RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel)
De organisatie van de grote Hemelvaartsmarkt in Gieterveen is vanaf dit jaar in handen van inwoners van het dorp. De Activiteiten Vereniging Gieterveen pakt dit op samen met de Stichting Markten Gieterveen, die nu opgericht wordt.
De markt in Gieterveen is volgens de organisatoren een van de meest bezochte markten van Noord-Nederland. Verschillende zonnige edities trokken ruim 30.000 bezoekers.

Problemen met organisator

De afgelopen jaren was de organisatie in handen van een Drents bedrijf dat meerdere markten en publieksevenementen organiseert. Maar de Activiteiten Vereniging Gieten wil niet langer verbonden zijn aan dit bedrijf. "De eigenaar van het bedrijf is veroordeeld voor een zedenmisdrijf, bovendien is deze organisator de afgelopen jaren ook meerdere keren failliet verklaard. De werkzaamheden liggen stil, dus pakken we het nu zelf op", aldus een woordvoerder van de nieuwe stichting, die liever anoniem blijft.
Volgens de nieuwe stichting levert dit wel problemen op. "Standhouders kunnen zich nog steeds bij dit bedrijf inschrijven voor een plek op onze markt op 30 mei. Maar met die inschrijving kunnen ze hier geen plek bemachtigen." De nieuwe organisator waarschuwt standhouders dan ook om alleen met de nieuwe Stichting Markten Gieterveen in zee te gaan als het gaat om de Hemelvaartsmarkt. "En dat geldt ook voor de jaarmarkt in Gieterveen in juli."

Veranderingen

Organisatorisch wil de nieuwe organisatie strenger controleren of standhouders zich aan de regels houden en de aanrijroute wordt veranderd. En niet alleen organisatorisch worden veranderingen doorgevoerd. Voor bezoekers moet de markt aantrekkelijker worden. "We willen meer entertainment op de markt, denk daarbij aan muziek of activiteiten voor de kinderen. Eerdere jaren stond er een draaimolen. Dit jaar komt daar bijvoorbeeld een mooie ouderwetse rups-achtbaan bij", aldus de Stichting Markten Gieterveen in oprichting.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.