Dorpenomloop Drenthe ook prooi voor Vermeltfoort

WIELRENNEN - Coen Vermeltfoort heeft in Assen de 47e editie van de Dorpenomloop Drenthe gewonnen. Na een koers over 172 kilometer was de renner van Team Alecto de beste in een sprint van vijf koplopers. Piotr Havik eindigde als tweede en de winnaar van vorig jaar, Dion Beukenboom werd derde. Adne Koster was op de zevende plaats de beste Drent.
Vermeltfoort had er in eerste instantie een hard hoofd in. "Ik was niet heel goed vandaag. En in de kopgroep reden, buiten mij, drie sterke mannen. Ik dacht als ze vroeg gaan aanvallen dan wordt het moeilijk. Het kwam vandaag van ver. Toen ze in de finale gingen aanvallen zat ik bijna in de kramp. Maar ik wist dat ik op m'n sprint kon vertrouwen", zegt Vermeltfoort. De Alecto-renner moest overigens op de keienstrook van Exloo naar Valthe nog even van z'n fiets omdat z'n steekas van z'n achterwiel los ging.

Kopgroep
Al na 30 kilometer koers nam Rick van Breda het initiatief tot een vroege vlucht. Hij kreeg gezelschap van Gerben Oldenkamp en Jesse de Rooij. Peter Merx maakte als laatste de oversteek. De maximale voorsprong van de vier koplopers liep op tot 4,5 minuut.

Achter het peloton zet mountainbiker Gerben Mos uit Havelte de achtervolging op touw. Hij kreeg gezelschap van Eit Visser en Gruffud Lewis. Het trio naderde de kopgroep tot 2 minuten maar werd niet veel later later weer ingerekend door het peloton.

Na 130 kilometer koers, net voor de laatste keienstrook tussen Borger en Papenvoort, viel ook de kopgroep uit elkaar. De jonkies Oldenkamp en De Rooij moesten het hoofd buigen voor Van Breda en Merx. Ook zij werden echter na 136 kilometer ingerekend door het peloton.

Drie keer Vermeltfoort
In de finale reed een grote groep van 25 renners weg bij het achtervolgende peloton. Vermeltfoort wist hieruit te ontsnappen en kreeg hierbij vier renners mee. De voormalig profrenner toonde zich in de sprint echter de beste. Eerder dit jaar won Vermeltfoort ook al de Ster van Zwolle en de Ronde van Groningen.
Deel dit artikel: