PABO-studenten organiseren nationale Rekendag in Borger

De twintigste Grote Rekendag
Leerlingen van CBS De Borgh druk aan het knutselen © RTV Drenthe/Marcel Drent
CBS De Borgh in Borger doet mee aan de twintigste Grote Rekendag. Een dag waarop leerlingen van groep 1 tot en met 8 leren dat rekenen meer is dan alleen sommen maken. Dit jaar is het thema bouw en op De Borgh wordt het dit jaar iets anders aangepakt. Studenten van de PABO organiseren namelijk de Rekendag op de school.
In de ene klas wordt er gewerkt aan een pretpark en in een andere klas worden huisjes nagemaakt uit de tijd van jagers en verzamelaars. Maar één ding is duidelijk; de leerlingen zijn enthousiast bezig. "Het zijn geen sommen uit een schrift, maar we mogen gewoon knutselen", vertelt de 11-jarige Lieke. "Met geld kunnen we materialen kopen en daarna moeten we meten of het allemaal past."

Pabo-studenten

Normaal organiseert de school zelf de Rekendag, maar dit jaar kregen ze de aanbieding om het te laten organiseren door eerstejaars Pabo-studenten van NHL Hogeschool Stenden in Emmen. "Het thema wordt landelijk bepaald en wij hebben daar dan verschillende projecten bij bedacht per klas", vertelt Pabo-student Erik Drent. De kinderen hebben nepgeld gekregen waarmee ze materialen moeten kopen. "Kinderen bouwen wegen of steden en wij hebben daar rekenen aan toegevoegd. Zo moeten de kinderen kijken hoeveel iets kost, hoe groot het is en welke afstand moet je afleggen."

Vaker toepassen

Op deze manier leren kinderen dat rekenen in allerlei soorten situaties voorkomt. "Als ik het enthousiasme zie van de leerlingen, dan moeten we ons bedenken om dit op een andere manier ook aan te bieden. Bijvoorbeeld in een andere rekenles of een taalles of bij een zakelijk vak", benadrukt directeur Koen Woltmeijer. En daar zijn de leerlingen het wel mee eens. "Je bent er je nu meer van bewust dat je ermee bezig bent en dan denk je er meer over na. Het zijn niet gewoon sommen uit een schrift", legt de 11-jarige Lieke uit.
PABO-studenten organiseren nationale rekendag in Borger

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.