Gemeente Emmen doet binnenkort oude Ambachtsschool van de hand

De gemeente Emmen start binnenkort met de verkoop van de voormalige Ambachtsschool die zit ingeklemd tussen de Stationsstraat en de Weerdingerstraat. Aan de verkoop zijn wel een aantal spelregels verbonden.
De gemeente ziet graag dat het pand een bruisende plek met meerdere functies wordt. Zoals studentenhuisvesting, wonen, onderwijs, ondernemers en horeca. De gemeente trekt de plannen breder dan enkel de Ambachtsschool. Er wordt een gebiedsvisie opgesteld voor het gebied tussen het station, de Boslaan en de Weerdingerstraat.
De gemeente zet vooral in op behoud van het uit de jaren dertig stammende deel aan de Stationsstraat. De latere toegevoegde delen die zich aan de Weerdingerstraat bevinden mogen worden gesloopt en herontwikkeld voor woningbouw tot vier bouwlagen. De gemeente geeft als idee alvast een voorzetje: stadsappartementen in de vorm van herenhuizen.
Vanuit de omwonenden, die afgelopen najaar konden reageren op de plannen, kwamen bijna dertig reacties binnen.
Inwoners van het aangrenzende appartementencomplex Stationade maken zich zorgen over verminderd uitzicht, een ingesloten karakter en inbreuk op de privacy.
Trapsgewijs
De gemeente heeft daarom de bijbehorende visie aangepast. Er komt niet een 'blok beton' op de voor sloop aangewezen delen, maar losse gebouwen (minimaal twee panden). Richting het achterliggende binnenterrein moet de nieuwbouw trapsgewijs aflopen van vier bouwlagen naar lager. De huidige blinde gevel verdwijnt. Met als gevolg meer zon, meer diepte en een groenere binnenruimte.
Ook waren er zorgen over het toelaten van horeca en studentenwoningen in het gebouw vanwege geluidsoverlast. De gemeente heeft dit verder aangescherpt met de voorwaarde dat studentenhuisvesting niet als enige woonvorm is toegestaan. Ook horeca mag niet domineren in het nieuwe pand, maar slechts een onderdeel zijn. "Vergelijkbaar met een restaurant in een buurthuis", aldus de gemeente.
GGZ-pand
Een indiener vraagt naar de mogelijkheid om het GGZ-gebouw tussen Stationsstraat en Boslaan te slopen. De instantie zou in dat geval kunnen worden verplaatst naar de school of bij het ziekenhuis.
Op die manier zou er een groene strook ontstaan: een opsteker voor de buurt. De gemeente geeft aan in gesprek te zijn met de GGZ, maar stelt de verwachtingen wel bij. Plannen moeten wel economisch haalbaar zijn. "Een alternatief zou kunnen zijn om het huidige gebouw aan te passen."
Het pand wordt openbaar aanbesteed of via een bieding van de hand gedaan. Een verkoopprijs is nog niet bepaald, aldus een woordvoerder van de gemeente. Wel is er veel belangstelling voor het pand.