Hondsrugtunnel nog steeds geteisterd door lekkages

Hondsrugtunnel Emmen
De Hondsrugtunnel in Emmen © gemeente Emmen
De Hondsrugtunnel kampt nog steeds met lekkages. Dat laat de gemeente Emmen desgevraagd weten. Aannemer BAM probeert al jaren het probleem op te lossen, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.
De tunnel lekt sinds de bouw in 2014. Drie jaar geleden kwamen de lekkages aan het licht. De gemeente had ingenieursbureau Royal Haskoning-DHV opdracht gegeven om onderzoek te doen. Daaruit kwam uit dat de kanaalvijver op het Raadhuisplein water lekt. Door de lekke vijver stroomt er water de ondergelegen tunnel in. De risico's van de lekkage beoordeelde Royal Haskoning destijds als beperkt.
De gemeente Emmen gaat nu opnieuw de onderhoudsopdrachten aan BAM gunnen zodat onder meer onredelijk hoge uitgaves worden voorkomen en de garantie op de wanden zijn gewaarborgd. Aannemer BAM heeft namelijk na de bouw dertig jaar garantie afgegeven op de wanden. Om conflicten over de garantie te voorkomen, is het volgens de gemeente niet handig om het onderhoud aan een andere partij te gunnen.
Voor 2022 heeft de gemeente Emmen 80.000 euro gereserveerd voor het onderhoud van de tunnel. De gemeente betaalt het reguliere onderhoud. De BAM betaalt alles wat onder de contractuele garantie valt.
De verwachting is dat in 2024 een groot deel van de installatie vervangen moet worden. Het gaat hierbij om aandrijving en armaturen van het lichtkunstwerk en de gewone verlichting.
Hondsrugtunnel paars verlicht
Het lichtkunstwerk in de Hondsrugtunnel © Gemeente Emmen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.