Eigenaar pipodorp Oranje: 'Plek voor maximaal 1.400 Oekraïense vluchtelingen'

vluchtelingen in pipodorp
Eigenaar Bajnath (tweede van rechts) met gevluchte Oekraïners (links) © Amresh Bajnath
Amresh Bajnath, een van de twee eigenaren van het pipodorp achter Speelstad Oranje wil onderdak bieden aan een groot aantal vluchtelingen uit Oekraïne. Een twintigtal vluchtelingen is volgens de ondernemer al aangekomen in het voormalige recreatiepark. In totaal wordt er gesproken over 1.200 tot 1.400 opvangplaatsen.
Vanavond gaat de gemeente Midden-Drenthe in gesprek met omwonenden over de huidige ontwikkelingen. De gemeente schrijft in de uitnodiging graag te horen hoe inwoners van Oranje tegen de eventuele opvang van van Oekraïense vluchtelingen in het 'pipodorp' aankijken. Tot nu toe is de gemeente tegenstander van huisvesting op het park in de vorm van asielzoekers, arbeidsmigranten en vluchtelingen vanwege eerdere toezeggingen aan het dorp. Overigens is daar ook geen vergunning voor, omdat die gericht is op recreatie.
Speelstad Oranje
Het vakantiepark bij Speelstad Oranje sloot in 2014 door een terugloop van het aantal bezoekers. Hennie van der Most, die destijds het pipodorp nog in zijn beheer had, sloot een overeenkomst met het COA voor de opvang van asielzoekers in Oranje. Van 2014 tot 2017 werden er asielzoekers ondergebracht. Door inmenging van onder anderen toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff ging dat uiteindelijk om 1.400 asielzoekers in het dorp dat toen ongeveer 150 inwoners telde. De gemeente sprak met het dorp af dat er voorlopig geen nieuwe opvang meer komt.
Vorig jaar verkocht Van der Most het pipodorp aan twee ondernemers, onder wie Amresh Bajnath. Sinds januari huisvesten zij samen met uitzendbedrijf Unie-Pool arbeidsmigranten op het park. Volgens de gemeente Midden-Drenthe gebeurt dat onwettelijk. Een procedure daarover loopt.

Reactie gemeente Midden-Drenthe

De gemeente Midden-Drenthe wil op dit moment weinig loslaten over de situatie. Volgens een woordvoerder moeten inwoners van Oranje het gevoel hebben dat ze alles kwijt kunnen tijdens de bijeenkomst. Het een en ander vertellen aan de media zou daar niet aan bijdragen. "Het moet tussen de gemeente en de bewoners blijven", aldus de woordvoerder.
Midden-Drenthe zegt niet op de hoogte te zijn van de plannen van Bajnath om een flink aantal Oekraïners op te vangen. "Dat heeft hij niet gecommuniceerd", legt de persvoorlichter uit. Het pipodorp past wat de gemeente betreft niet bij de plannen om de groep vluchtelingen op te vangen. "Ons uitgangspunt is dat de opvanglocaties dicht bij voorzieningen, scholen, supermarkten en het openbaar vervoer moeten liggen." De gemeente vindt opvang in het pipodorp daarom niet wenselijk." Tijdens de bijeenkomst willen we polsen hoe de inwoners denken over de opvang van Oekraïners en wat zij wenselijk vinden."

'Snel ruimte voor vluchtelingen'

Volgens Bajnath verblijven de arbeidsmigranten van Unie-Pool ook nog steeds op het park. Desondanks is er ruimte voor vluchtelingen. "Dat kan snel gaan. We zijn constant bezig met het in orde maken van de huisjes. Het gaat sneller dan een kantoorgebouw", legt Bajnath uit.
De eerste 28 vluchtelingen uit Oekraïne verblijven al op het park. Het gaat voornamelijk om vrouwen en kinderen en werknemers van een pakkettenfabriek. Via de eigenaar van de fabriek en ook via het uitzendbureau waar Bajnath al afspraken mee heeft, worden de vluchtelingen met het park in contact gebracht.

Kinderen naar school in Smilde

De kinderen van de vluchtelingen gaan volgens Bajnath naar school in Smilde en leven van de spullen die zijn ingezameld in Wassenaar. Ook geven de eigenaren ze leefgeld. "In de buurtapp van ons in Wassenaar is een oproep gedaan. Daar hebben we veel spullen kunnen inzamelen. Bijvoorbeeld ook kinderfietsen en speelgoed. Mensen waren erg ruimhartig. Met drie busjes hebben we alles naar het park kunnen brengen."
De afspraken met Unie-Pool zijn gemaakt voor ten minste zes maanden, vertelt Bajnath. Bij de gemeente worden volgens de ondernemer de vluchtelingen geholpen met praktische dingen zoals een zorgverzekering, huisarts en onderwijsopties.
speelgoed pipodorp oranje
Speelgoed en fietsjes van de kinderen in het pipodorp © Amresh Bajnath

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.