Aa en Hunze zet alle zeilen bij voor vluchtelingen uit Oekraïne: vijftig extra plekken

Opvang vluchtelingen Oekraïne
De slaapkamers zijn nu nog vrij kaal, maar worden verder ingericht © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Al een paar weken werken medewerkers van de gemeente Aa en Hunze en vrijwilligers zich in het zweet op het terrein van zorginstelling Yorneo in Papenvoort. De gemeente verbouwt zeven gebouwen om ze geschikt te maken voor de opvang van tweehonderd Oekraïense vluchtelingen.
Dat zijn er vijftig meer dan eerder is aangekondigd. De gemeente zou zes leegstaande panden van Yorneo huren, maar hoorde deze week dat er een extra gebouw kan worden gebruikt.

Bijna klaar voor de start

Het eerste van de zeven gebouwen is zo goed als klaar. En dat moet ook, want de eerste Oekraïners komen in de loop van de week. Het gebouw heeft elf slaapkamers met in totaal 34 bedden voor de vluchtelingen. In een doorsnee kamer staan er drie: een stapelbed en een eenpersoons bed. Er is een tafel met stoelen en via het raam kijk je uit op het bos.
Verder zijn de slaapkamers nog kaal, maar daar komt verandering in. "We moeten de kamers nog aankleden met allerlei spullen die mensen hebben gedoneerd, er komen planten en we hangen kunst aan de muur", vertelt Willard Bouwmeester, lid van het gemeentelijke team dat de opvang voor de Oekraïners regelt. "We werken hard om het gebouw volgende week helemaal klaar te maken zodat de Oekraïners die hier komen zich op hun gemak voelen."
Alle voorzieningen heeft de gemeente de afgelopen weken laten optuigen. Het gebouwtje heeft een nieuwe keuken, her en der zijn tussenwanden geplaatst en binnenkort gaan loodgieters aan de slag met het installeren van douches. Er is een grote speelkamer ingericht voor kinderen en ook komen er ruimtes voor de GGD en Vluchtelingenwerk, waar de Oekraïners naartoe kunnen als ze vragen hebben.
Oekraïnse vluchtelingen krijgen in Papenvoort een warm welkom - en er kunnen zelfs vijftig extra bij

Vrouwen en kinderen

Het is de bedoeling dat er in Papenvoort vooral vrouwen met kinderen terechtkomen, vertelt burgemeester Anno Wietze Hiemstra. "Het verdelen van vluchtelingen over de opvangcentra gebeurt landelijk. Vanuit daar wordt gekeken waar mensen het beste naartoe kunnen gaan."
Voor de gemeente is het opbouwen van een opvangcentrum voor vluchtelingen een behoorlijke operatie. Normaal gesproken voert het Centraal Orgaan Opvang Vluchtelingen (COA) die taak uit, maar door de grote capaciteitsproblemen daar wordt er nu een beroep gedaan op gemeenten.

Onderwijs en koken

Op het terrein komt niet alleen woonruimte, maar de gemeente wil ook een klaslokaal inrichten waar de kinderen die er verblijven les kunnen krijgen. Een nieuwe uitdaging, want er is nog niets bekend over de leeftijd of het onderwijsniveau van de kinderen die komen. Bovendien volgen sommige kinderen via internet nog les op hun school in Oekraïne.
Volgens Hiemstra zal de gemeente vooral al doende leren. "De komende tijd zullen we kijken waar de Oekraïners die hier komen behoefte aan hebben en waar we als gemeente kunnen helpen. Wel gaan we uit van een bepaalde zelfredzaamheid. Ze kunnen hier eten krijgen, maar het is de bijvoorbeeld de bedoeling dat ze zelf gaan koken."
De eerste vluchtelingen komen naar verwachting aankomende woensdag naar Papenvoort. De komende tijd gaat de gemeente de overige zes gebouwen klaarmaken voor gebruik.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.