Hooiveld denkt na over aanblijven als raadslid: 'Ze zijn nog niet van mij af'

Hooiveld is strijdbaar en wil onderzoeken wat hij nu precies verkeerd heeft gedaan
Hooiveld is strijdbaar en wil onderzoeken wat hij nu precies verkeerd heeft gedaan © RTV Drenthe / Tom Meijers
Daan Hooiveld stapte gisteravond op als raadslid van Gemeentebelangen Borger-Odoorn, nadat hij een coalitieadvies van de informateur aan RTV Drenthe had gelekt. Een schokgolf volgde door de gemeenteraad, waarna Hooiveld in een schorsing een statement naar buiten bracht.
Een dag na de consternatie in het gemeentehuis in Exloo, is de emotie gedaald. Hooiveld doet op vrijdagochtend bij RTV Drenthe zijn persoonlijke verhaal: "Ik heb gisteravond een statement naar buiten gebracht, maar dat statement is net als mijn lekdaad in een emotionele opwelling tot stand gekomen", verklaart Hooiveld. "Dit is geen verklaring van Gemeentebelangen, maar van mijzelf", voegt hij daaraan toe.
Volgens de 24-jarige inwoner van Odoornerveen is het statement door oneigenlijke druk tot stand gekomen. Daarmee doelt hij onder meer op burgemeester Jan Seton (CDA): "Toen hij de woorden strafrechtelijk onderzoek in zijn mond nam, schrok ik. Vervolgens heb ik opgebiecht dat ik degene was die het advies had gelekt. Achteraf blijkt dat dit als drukmiddel werd gebruikt om de mol te ontmaskeren. Er was volgens Seton daarop maar één optie: opstappen. Toch kan ik, na het inwinnen van juridisch advies, alleen maar concluderen dat ik wettelijk gezien geen misstap heb begaan."

Verschil embargo en geheimhouding

De lijsttrekker doelt hiermee op het verschil tussen een embargo en een formele geheimhouding. "Dat laatste moet worden bekrachtigd door de gemeenteraad. Dat is hier niet gebeurd. Ik heb wel het verzoek tot embargo, een herenakkoord, geschonden met een half uurtje", vertelt Hooiveld. "Een embargo betekent dat de informatie in een stuk openbaar is. Het is niet meer dan een gewenst moment van publicatie naar pers en media."
Hij wil niet goedpraten wat hij heeft gedaan, maar Hooiveld vindt dat er wel een nuance moet worden aangebracht in de hele situatie. "Misschien zijn er in die emotionele opwelling gisteravond te zware conclusies getrokken. Dat ik mijn zetel hierdoor zou moeten opgeven, is mijns inziens nu buiten proportie."

Witheet

De reden van het lekken heeft te maken met de inhoud van het advies van informateur Johan van Tiel. Alle partijen hebben de opdracht aan de informateur ondertekend. Die opdracht luidde dat er meerdere opties voor een coalitie in kaart moesten worden gebracht. In het advies van informateur Van Tiel staat echter maar één optie.
Opmerkelijk, volgens Hooiveld: "Gemeentebelangen heeft acht jaar lang op een constructieve manier van Borger-Odoorn een mooiere gemeente gemaakt. Dat ik in het advies las dat er met Gemeentebelangen niet constructief samen te werken valt, schoot bij mij in het verkeerde keelgat. Ik was witheet en trok meteen de conclusie dat hier 3.398 inwoners van Borger-Odoorn, op een manier die past bij achterkamertjespolitiek, aan de kant worden gezet. En dát vanwege de eigen belangen van een aantal leden van de vijf partijen die ogenschijnlijk een coalitie moeten gaan vormen." Dat zijn de Partij van de Arbeid (PvdA), Leefbaar Borger-Odoorn (LBO), CDA, VVD en ChristenUnie (CU).

'Ze zijn niet zomaar van mij af'

Hooiveld kreeg zelf 1.151 stemmen en vindt daarom dat hij goed moet nadenken over het aanblijven als raadslid. Hij besluit zijn persoonlijke verklaring strijdbaar: "Ik ga dit nog verder onderzoeken, maar neem afstand van mijn statement dat gisteravond werd voorgelezen door de burgemeester. Op een formele ontslagbrief van mij kunnen ze voorlopig wachten. Dat is wel duidelijk. Ze zijn niet zomaar van mij af."
Reactie burgemeester Jan Seton
Burgemeester Jan Seton kijkt met een dubbel gevoel terug op de vergadering van gisteravond. "Er zijn alleen maar verliezers in deze situatie. Wat er gebeurd is, kan niet", zegt hij. Dat Hooiveld onder druk heeft gestaan, ontkent hij daarentegen niet: "Als je lekt, dan brengt dat natuurlijk druk met zich mee."
Toch zegt de burgemeester dat de woorden 'strafrechtelijk onderzoek' niet van hem komen: "Nee, dat heb ik niet gezegd. Ik heb wel gezegd dat ik weet dat er, wanneer iemand bij een burgemeestersbenoeming het vertrouwen schaadt, altijd aangifte wordt gedaan. Ik weet niet of dat voor het schenden van een embargo ook geldt. Het enige wat ik weet is dat die woorden niet van mij komen, maar uit een antwoord op een vraag van de fractievoorzitters. In die fase wisten we overigens nog niet wie het gedaan had. Nu Daan naar voren is gekomen en zijn positie heeft opgegeven, vraag ik me af of er met dat onderzoek nog iets wordt gedaan. Het is wel genoemd in de schrik en boosheid van het lekken an sich."

Hard gelag

Hij noemt de hele situatie een hard gelag voor het jonge raadslid. Naast boosheid op Hooiveld, is er ook bezorgdheid: "Het levert een hoop scherven op, maar daar moet hij in eerste instantie zelf mee dealen. Al bestaat er ook een gevoel van bezorgdheid om hem." Seton roemt Hooivelds moed om op te stappen: "Ik vind het heel knap dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen om het toch naar buiten te brengen. Dat is niet makkelijk, ook niet in de richting van zijn fractie. Dat heeft hij goed gedaan. Het is een zuivere beslissing."
Al was dat niet de enige optie volgens de burgemeester: "Ik heb niet gezegd dat opstappen de enige optie was. We hebben daar zelfs nog over gesproken': "Is dat nodig?", vroeg ik me af. Uiteindelijk zijn we er gezamenlijk op uitgekomen dat dit de beste optie is. Dit heeft zijn loop gehad. Hij heeft verteld dat hij het heeft gedaan, zijn eigen conclusies daaraan verbonden, vervolgens de raad meegedeeld dat hij zijn raadslidmaatschap zou opzeggen en dat besluit respecteer ik."
Burgemeester Seton wil niet reageren op de laatste ontwikkeling waarin Hooiveld aankondigt te wachten met het indienen van een eventuele ontslagbrief. Hij verwacht een ontslagbrief van Hooiveld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl