Norger wilde tegenprestatie voor gift: fracties storten geld terug

Gemeentehuis Noordenveld in Roden
Gemeentehuis Noordenveld in Roden © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een Norger heeft meerdere fracties in de gemeente Noordenveld een geldbedrag van enkele honderden euro's gegeven. Daarvoor hoopte hij een tegenprestatie te kunnen verwachten.
Henk Huttinga, griffier van de gemeente Noordenveld, wilde niet zeggen wie de persoon is die meerdere partijen een geldbedrag heeft toegestoken. Wél was hij degene die de giften aankaartte in het presidium van de gemeente, 'om de zuiverheid te betrachten'.

'Nog nooit meegemaakt'

Volgens Huttinga hebben meerdere fracties een bedrag tegemoet gezien, maar hebben zij die allemaal ook weer teruggestort met een begeleidend schrijven. "Ik heb dit in mijn carrière nog nooit meegemaakt", aldus de griffier die al 28 jaar in de lokale politiek meeloopt.
"Ik vond het echt heel bijzonder. We weten dat ondermijning plaatsvindt, maar dit is van iemand als jij en ik. Het gaat dan ook niet om hele hoge bedragen, het was meer symbolisch. Maar even later kwam er een verzoek achteraan. Ik kan me niet voorstellen dat de man in kwestie slechte bedoelingen had, maar om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan, vond ik het nodig dit in het openbaar te melden", vervolgt Huttinga.

Woning aan het Zandvoort

Gemeentebelangen was één van de partijen die een bedrag kreeg. "Dat hebben wij teruggestort", zegt Rikus Koopman, die over de identiteit van de schenker niets wilde prijsgeven. Onder meer de VVD en Lijst Groen Noordenveld ontvingen niets, maar zijn wel bijgepraat over de kwestie.
Volgens ingewijden zou het gaan om een Norger die al langere tijd probeert een woning te bouwen aan het Zandvoort. De plannen hiervoor komen maar moeizaam van de grond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.