Ark van Noach komt voor de deur van Drents Museum

Drents Museum in Assen
Voor het Drents Museum komt de ark van Noach te liggen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Het zal een opvallend gezicht worden: voor de deur van het Drents Museum in Assen komt de ark van Noach. Het is een idee van stichting Armenia, naar aanleiding van de aanstaande expositie over Armenië in het museum. De expositie in het Drents museum heet 'In de ban van de Ararat'.
Hoewel de berg Ararat niet in Armenië ligt, maar in Turkije, hechten Armeniërs er veel waarde aan. Dat heeft te maken met de ark van Noach. Het Bijbelse verhaal vertelt dat Noach en zijn gezin, samen met veel dieren, zichzelf in veiligheid hebben gebracht op dat schip tijdens een grote storm. Na die storm zou het schip zijn vastgelopen op het gebergte van de Ararat.
Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach. Vandaar de binding met de ark van Noach.

Brink

Hoewel de ark nooit is gevonden, wordt het schip 'nagebouwd', speciaal voor de expositie in Assen. De ark wordt tien meter lang, vier meter breed en vier meter hoog. De expositie begint op 10 mei. Het is de bedoeling dat de ark vóór die datum op de brink staat.
Het ontwerp is van de inmiddels overleden vormgever Sergio Jove Rodriguez en architect Koen van Uden van Nex Lab. De ark wordt gebouwd door Next Builders uit Roden.
Dit zijn de ontwerpen:
De ark van Noach die bij het Drents Museum moet verschijnen
De ark van Noach die bij het Drents Museum moet verschijnen © RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.