Woonwijk Klenckerveld in Oosterhesselen gaat bestaan uit 48 woningen

De Klencke
Het voormalige conferentieoord is zwaar verpauperd © RTV Drenthe/Ilona van Veen
Het verpauperde conferentieoord De Klencke langs Witte Zand in Oosterhesselen gaat wijken voor in totaal 48 woningen. De eerste schop voor het nieuwe wijkje, dat de naam Klenckerveld gaat dragen, zal hoogstwaarschijnlijk volgend jaar de grond ingaan.
Gegadigden konden zaterdag alvast een indruk opdoen van de opzet. Projectontwikkelaar Jaap ten Hoor gaf in het dorpshuis Hesselerhof tekst en uitleg over de nieuwbouw.

Woonparadijsje

Een vrolijke aanblik biedt het oude conferentieoord momenteel niet. De gehavende panden en het verwilderde groen maken het tot een rotte kies. Ten Hoor staat al met een tang klaar om die te trekken. Hij ziet in het verrommelde, vijf hectare grote terrein namelijk een fraaie kans voor een woonparadijsje weggelegd.
informatieavond
Vandaag vond een informatiemiddag plaats over de plannen © Jaap ten Hoor
Ten Hoor: "Nadat vijf jaar geleden het plan voor een asielzoekerscentrum op deze plek strandde, heb ik de handschoen maar opgepakt." De aanloop was lang. "De gemeente Coevorden zegde alleen zijn medewerking toe als er sprake was van genoeg belangstelling. Want in de woonvisie was uitbreiding van het aanbod uitgesloten. "

Anderhalf jaar

In 2020 hield Ten Hoor samen met Plaatselijk Belang Oosterhesselen een informatiebijeenkomst om wensen en behoefte te peilen. "Op die middag kwamen maar liefst 350 mensen af." Alle reacties werden gebundeld en richting de gemeente gestuurd met het verzoek de woonvisie aan te passen. Na anderhalf jaar, vorig jaar december, gaf de gemeenteraad er eindelijk een klap op. Ten Hoor kon door.
"Aan de hand van alle input hebben we nu een plan opgesteld voor 48 woningen, verdeeld binnen een aantal variaties." Die bestaan uit twee-, drie-, vijf- en acht-onder-eenkappers. Plus nog eens acht vrije kavels. De oppervlaktes van de woningen liggen tussen de 65 en 200 vierkante meter. De vraagprijzen liggen voorlopig tussen de 225.000 euro en 650.000 euro.
De klencke
Impressie van de woonwijk © AAS
De uiteindelijke inrichting en opzet is afhankelijk van de vraag. De woningen krijgen een landelijke, boerderijachtige uitstraling. Door de omvang van het terrein is er volgens Ten Hoor sprake van een ruimtelijke opzet. Het Klenckerveld moet verder voor elk wat wils bieden: van gezinnen tot alleenstaanden en starters.

Geen sociale huur

Het plan om een deel van de woningen als sociale huur aan te bieden, is geschrapt. Mede door gebrek aan belangstelling. "Onder de jongeren en starters gaat de voorkeur echt uit naar koop."
Het Klenckerveld, vernoemt naar het nabijgelegen natuurterrein, moet vooral een groen en rustig karakter geven. "De ontsluitingswegen, erin via de Grevenbergseweg en er weer uit bij Witte Zand, houden we zo autoluw mogelijk. Deze wegen leggen we aan in de vorm van een karrenpad."
Parkeren kan bij alle woningen aan huis, met uitzondering van de acht-onder-een-kapwoningen. Deze bewoners krijgen een gezamenlijke parkeerplaats. Na oplevering van de wijk, naar verwachting over 2,5 jaar, wordt het gehele terrein voor een euro terugverkocht aan de woningeigenaren.

Buitenkansje

Voor het zo ver is, moeten er nog een flink aantal stappen worden ondernomen: een bestemmingsplanprocedure en de nodige onderzoeken. Ten Hoor verwacht dat niemand tegen het lange wachten aan gaat hikken. "Deze wijk bevindt zich aan de dorpsrand, midden in het groen met veel ruimte er omheen. De meesten beschouwen dit als een buitenkansje."
Havingahoeve
Naast het voormalige conferentieoord maakt Ten Hoor ook werk van de voormalige bibliotheek, een boerderij nabij de Burgemeester De Kockstraat. De projectontwikkelaar gaat hier vijf appartementen voor senioren realiseren. De vraagprijzen liggen tussen 4,5 en de 6 ton. De verbouw van de boerderij, die bekend staat als de Havingahoeve, start in mei.
Volgens Ten Hoor is het complex een uitkomst voor ouderen die graag in eigen dorp willen blijven wonen. De woningen hebben een oppervlakte van tussen de 105 en 170 vierkante meter en zijn voorzien van een eigen ingang , een tuintje en een verdieping. Bij drie appartementen wordt een privélift geïnstalleerd. De energievoorziening wordt geregeld middels een aardwarmtepomp.
De oplevering volgt tegen begin 2023, verwacht Ten Hoor. "Inmiddels hebben twaalf kopers zich al gemeld. Ik verwacht dat deze appartementen snel van de hand zullen gaan."
Havingahoeve
Een blik op de Havingahoeve zoals het er straks uit gaat zien. © i2 visual reality

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl